De werkdag van een boa is nooit hetzelfde

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Ze werken samen met verschillende partijen, zoals politie, gemeente en de Veiligheidsregio. Zo helpen ze bij het handhaven van de lokale openbare orde en veiligheid. Ze werken aan een schone, veilige en leefbare gemeente.

Boa’s controleren bijvoorbeeld of mensen zich aan de (corona)-regels houden. En of ze geen overtredingen maken, zoals fout parkeren, of onjuist afval aanbieden. Ze mogen verdachten aanhouden en boetes uitdelen.
Maar boa’s schrijven niet alleen boetes uit. Een belangrijke taak is ook dienstverlening. Is er een probleem? Is er bijvoorbeeld geluidsoverlast of overlast van hondenpoep? Dan kijken boa’s samen met de inwoners naar oplossingen. En houden mensen zich niet aan de (corona)-regels? Dan spreken boa’s inwoners aan op hun gedrag en leggen de regels uit.

Een werkdag van een boa is nooit saai. Je weet van te voren natuurlijk niet welke meldingen of klachten er binnenkomen. En dat kunnen heel verschillende meldingen zijn. Dat maakt het werk afwisselend.
In gemeente De Ronde Venen lopen studenten van de mbo-opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid stage. Zij mogen zelfstandig aan het werk als boa in de gemeente. Natuurlijk is er een ervaren boa die ze daarbij begeleidt. Ze vertellen er graag over:

Alle Boa's

Jesse (linksachter): “Ik volg op dit moment de HTV-opleiding. Mijn wens is om door te stromen naar de politie. Tijdens het eerste jaar op school ben je met de theorie bezig en situaties die je in de praktijk kan tegenkomen. Ook ga je in uniform op stage, mensen op straat zien je aan als volledige boa, je leert al snel dat het niet alleen maar draait om bonnen schrijven.”

Sander (middenachter): “Ik werk sinds 3 weken als vaste boa bij gemeente De Ronde Venen. Ook ik ben begonnen als HTV student, wat het werk zo leuk maakt is dat geen dag hetzelfde is. Elke dag ontmoet Je wel weer andere mensen. Ok de verschillende situaties zijn erg leerzaam en goed voor je persoonlijke ontwikkeling.”

Loris (rechtsachter): “Ik ben de langste van het stel. Ook ik doe de HTV-opleiding via MBO Rijnland in Alphen a/d Rijn. Ik heb het super naar mijn zin, zelfs in coronatijd. Mijn wens is om door te stromen naar de Marechaussee. Tijdens mijn stage heb ik ontzettend veel  mogen leren, dit omdat wij zelf veel mogen ondernemen.”

Demi (voorgrond): “Ik volg de opleiding HTV, omdat ik als kind helemaal ondersteboven was van de politie. Ik wil na deze opleiding doorstromen naar de politie. Ik heb het enorm naar mijn zin en de opleiding is fantastisch. Tijdens de stage krijg je de ruimte en vrijheid (zelfwerkzaamheid) waardoor je juist heel veel leert!! Mensen helpen staat bij mij op 1.”

Wil je meer weten over werken bij de gemeente? Kijk dan eens op www.werkenvoorderondevenen.nl/blog/