Groen aan de Buurt project in Wilnis krijgt kleur

Buren aan de Pastoor Kannelaan en het Timotheegras in Wilnis hebben de handen ineen geslagen voor een groenere en aantrekkelijkere leefomgeving. Dit bewonersinitiatief is onderdeel van het programma Groen aan de Buurt. Groen aan de Buurt is een samenwerking van Landschap Erfgoed Utrecht, IVN Utrecht, de Natuur en Milieufederatie Utrecht en wordt gesteund door gemeente De Ronde Venen. Met Groen aan de Buurt kunnen bewoners aan de slag met de natuur in hun eigen buurt om zo meer biodiversiteit, een beter klimaat of een gezelligere omgeving te creëren.

De initiatiefnemers in Wilnis willen hun buurt graag mooier en groener maken en hebben daarom gekozen voor twee aangeklede bloemenweiden. Een bloemenweide is een bloemrijk grasland waarin diverse grassen, bloemen en kruiden voorkomen. Bloemrijke graslanden bieden een leefgebied voor allerlei insecten, vogels en zoogdieren. 

Buurtbewoner Sandra Redeker vertelt: ‘’Beide bloemenveldjes aan de Pastoor Kannelaan en Timotheegras zijn in april ingezaaid en door het afwisselende weer van afgelopen weken gaat de groei voorspoedig. We zien dat er onder andere Boterbloemen, Paardebloemen, Kale Jonker, Dovenetel, Slaapmutsje, Bijenvoer, Kaardebol, Karmozijnbes, Margriet en Vingerhoedskruid opkomen.’’ Naast het creëren en onderhouden van bloemenweiden wordt er hard gewerkt aan boomstam -banken, -krukjes en insectenhotels. 

Oproep voor vulmateriaal insectenhotels en hulp bij het zagen van de bankjes

Wil jij een bijdrage leveren aan dit initiatief? De bewoners zijn nog op zoek naar vulmateriaal voor insectenhotels. Denk hierbij aan stukken hardhout als kastanje, eik of acacia, bakstenen met gaatjes, dennenappels en bamboestokjes. Verder vragen zij of iemand voor hen met een motorzaag van de vier boomstammen, gelegen bij Timotheegras, twee bankjes en een aantal krukjes wil zagen. Neem voor het aanbieden van bouwmateriaal of zaaghulp contact op met Sandra Redeker via s.redeker@kpnplanet.nl of met Sandra Beers via sandrabeers@hotmail.com. 

Bijentas voor de buurtkinderen

Op woensdagmiddag 16 juni om 14:00 uur wordt de bloemenweide (tussen Pastoor Kannelaan 2 en het voormalig stationshuis) officieel geopend. Er worden bijentasjes uitgedeeld aan de buurkinderen van de veldjes. Met de inhoud van deze tasjes kunnen de kinderen zelf een insectenhotel bouwen in hun achtertuin. Reserveren van een tasje kan bij www.dewoudreus.nl. 

Bloemenweide 1