Luister naar de Molens!

Burgemeester Maarten Divendal van gemeente De Ronde Venen en wethouder Carin Ogier van Weesp reikten het certificaat tot toetreding tot het Geheim Genootschap van de Fluisterende Molens uit aan de molenaars, Suzanne Brakenhoff (molen de Vriendschap) en Maarten van Dijk (Mondriaan Molen).

Geheim Genootschap van de Fluisterende Molens:

Nog steeds staan er 160 historische molens in het Noord-Hollandse landschap en circa 40 in provincie Utrecht. Honderd jaar geleden raakten ze, door de komst van stroom en stoom, in onbruik. Maar dezelfde molens kunnen ook een oplossing bieden voor de uitdagingen van de toekomst. Zij vertellen het verhaal van het omringende veranderende landschap in verleden, heden en toekomst. Voor het themajaar Ode aan het Landschap worden in mei 22 molens – tussen Noord-Holland en het Gooi – verlicht en is er een 22-delige podcast ontwikkeld met auteur en journalist Roos Schlikker als interviewer. Hierbij vertolkt Huub van der Lubbe de “stem van de Molen”. Ook is er een route-app van de 22 molens met bezienswaardigheden en is er een videoclip van alle molens gemaakt op de muziek gecomponeerd door Fluitsma & van Tijn. Voor iedere molen is een game in ontwikkeling. 

Van Weesp naar Abcoude

Het Geheim Genootschap van Fluisterende Molens stuurt columnist/auteur Roos Schlikker op onderzoek. Ze gaat op weg en krijgt haar tweede route: van Weesp naar Abcoude. Ze wordt daarbij op weg geholpen door Michael van Buuren, ruimtelijk ontwerper bij Wageningen University & Research. Hij is mede-ontwerper van “de kaart van Nederland in 2120. Als je met goede ogen kijkt, is het Nederlandse landschap een tijdmachine”. Roos ontdekt De Stelling van Amsterdam en de verrassende bescherming die de Stelling vandaag de dag nog biedt. En ze ontdekt een geheim recept in de kerk in Weesp…

Weesp

Korenmolen de Vriendschap, korenmolen van het genot, stad van bier, jenever en chocola, kijkt uit over de Vecht. Het schone water heeft Weesp veel gebracht. Een industrie op windkracht… Weesp was ooit jeneverhoofdstad van de wereld tot eind 18e eeuw. De Vriendschap was een van de 11 molens die opgericht waren voor de productie van jenever. De vondst van het oude jeneverrecept zorgt opnieuw voor een uniek streekproduct. In deze podcast tevens een leuke kennismaking met Suzanne Brakenhoff, de jongste (vrouwelijke) gediplomeerde molenaar van Nederland en tevens ambassadeur van Ode aan het Landschap in NH.

Abcoude

De Mondriaan Molen  is onlosmakelijk verbonden met de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinies, een ring van forten, die in de 19e eeuw werd aangelegd als militair geheim wapen om onder anderen Amsterdam en omgeving te beschermen. Sinds 1480 wordt op deze plek al gemalen door vorige versies van deze molen. Echter, toen was het grondoppervlakte drie meter hoger, maar door het afgraven van het veen daalde de bodem. De huidige versie van de molen is van 1874 en is nog steeds af en toe in bedrijf voor het bemalen van de Oostzijdse polder. De Mondriaan Molen in zijn landschap is een toonbeeld van Holland op zijn mooist… Schrijvers en dichters beschreven het verlangen naar een landschap dat er nog steeds is, ondanks de oprukkende steden. Piet Mondriaan heeft in zijn Amsterdam periode deze molen wel 20 keer geschilderd.

Mondriaan Molen Abcoude  Mondriaan molen uitreiking certificaaat

Fotobijschrift: Uitreiking certificaat aan de molenaar Maarten van Dijk en zijn dochter Lisa van Dijk (molenaar in opleiding) door burgemeester Maarten Divendal. .
Fotografie: Fred Peerdeman