Meer ruimte in uw container en minder restafval

We scheiden steeds meer uit het restafval. Grondstoffen die we goed opnieuw kunnen gebruiken, horen niet meer in het restafval thuis. We zijn gewend aan het gescheiden inzamelen. Toch blijkt dat er nog veel PMD in het restafval zit.

Sinds 2007 zamelen we in de Ronde Venen het PMD afval apart in. PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. In het dagelijks huishouden komt veel PMD vrij. Het is namelijk een prima grondstof voor veel nieuwe producten. 

Van het ingezamelde PMD worden nieuwe producten gemaakt

Verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons kunnen we goed recyclen. De drankenkartons en het blik kunnen makkelijk uit de plastic verpakkingen worden gesorteerd. Van de drankenkartons maken ze bijvoorbeeld toiletpapier. Blik kan steeds opnieuw gerecycled worden in nieuw blik. De verschillende soorten plastic verpakkingen worden op allerlei slimme manieren ook weer van elkaar gescheiden. Deze verwerken ze tot granulaat. Dit zijn korrels die de basis zijn voor nieuwe plastic producten, zoals emmers, straatmeubilair en fleecetruien.

Waarom zamelen we juist verpakkingen in?

De producenten van verpakkingsmaterialen zijn verantwoordelijk voor de inzameling, sortering en recycling van verpakkingsafval dat vrijkomt bij huishoudens. U betaalt daar bij de aanschaf van een product een kleine bijdrage voor. De gemeente ontvangt voor het apart ingezamelde PMD een vergoeding per ton. Deze vergoeding geldt alleen voor verpakkingen en niet voor gebruiksvoorwerpen, zoals speelgoed en tuinmeubels. Daarom mogen alleen verpakkingen bij het PMD. De andere zogenaamde harde kunststoffen kunt u naar de afvalbrengstations brengen.

Speciale zakken voor de inzameling van PMD kunt u gratis ophalen. Deze ophaalpunten en meer informatie staat op: www.derondevenen.nl/afval.