Aanleg glasvezel in De Ronde Venen

Snel internet wordt steeds belangrijker. Voor het versturen en ontvangen van grote bestanden voor werk of studie en voor het ongestoord kunnen kijken naar streamingsdiensten. De Ronde Venen legt zelf geen snel internet (glasvezel) aan, zoals de gemeente ook geen water- of gasleidingen aanlegt. De gemeente spant zich wel in om de aanleg van glasvezel door bedrijven zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zowel in de dorpen als in het buitengebied.

Aanleg van glasvezel in het buitengebied

Samen met veel ‘ambassadeurs’ (inwoners van het buitengebied die zich inspannen voor de aanleg van snel internet) heeft de gemeente zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor aanleg van glasvezel in het buitengebied. Delta Fiber Netwerk is daar een aantal jaren geleden mee begonnen. Begin 2021 is de aanleg helaas gestopt. De aanleg bleek duurder en complexer dan gedacht. Hierdoor is slechts een deel van het buitengebied van De Ronde Venen aangesloten op glasvezel. Met name het noordoostelijk deel van onze gemeente niet. Ook de gemeenten Stichtse Vecht en Ouder-Amstel zijn hierdoor getroffen. Gesprekken met het bedrijf om de werkzaamheden weer op te pakken hebben helaas tot niets geleid.

Krachten bundelen

De Ronde Venen kijkt nu samen met omliggende gemeenten hoe de krachten gebundeld kunnen worden om alsnog glasvezel in het buitengebied aan te leggen. Verschillende bedrijven hebben inmiddels interesse getoond om het werk af te maken. Zij hebben zich aan de gemeenten en de ´ambassadeurs´ gepresenteerd. De verwachting is dat begin 2022 met 1 van deze marktpartijen overeenstemming wordt bereikt over de aanleg van glasvezel.

Aanleg van glasvezel in de dorpen

KPN heeft aangegeven dat zij het bestaande kopernetwerk in de dorpen gaat vervangen voor glasvezel. Veel inwoners maken van het kopernetwerk gebruik voor hun internet. Internet via glasvezel is aanmerkelijk sneller dan via het kopernetwerk De planning van KPN is om in de periode 2024-2025 dit werk uit te voeren.