Aanleg glasvezel in buitengebied in het voorjaar van start

Het bedrijf Glasdraad Amstel Vecht en Venen begint komend voorjaar met de aanleg van glasvezel in het buitengebied van De Ronde Venen. Het gaat om het buitengebied van Vinkeveen, Waverveen, Abcoude en Baambrugge. Meer dan 45 procent van de bewoners in het buitengebied heeft zich ingeschreven voor een aansluiting op glasvezel. Glasdraad heeft aangegeven dat als dit gebeurt, zij definitief met aanleg beginnen.

Met de aanleg van glasvezel in het noordoostelijk deel beschikt volgend jaar het hele buitengebied van de gemeente over snel internet. ,,Dat is een goede ontwikkeling’’, zegt wethouder Anja Vijselaar. ,,Snel en stabiel internet zoals dat door Glasdraad wordt aangelegd is een basisbehoefte voor steeds meer inwoners. Het is bedrijfsmatig onontbeerlijk, maar ook privé. Denk onder andere aan het volgen van online colleges voor studie en voor het aanbieden en krijgen van zorg. Maar denk ook aan het toenemend gebruik van streamingdiensten en het versturen van grote bestanden.’’

Vraagbundeling zorgt voor aantrekkelijke hoeveelheid

De aanleg van glasvezel gaat niet alleen in het buitengebied van De Ronde Venen van start. Ook de buitengebieden van Amstelveen, Stichtse Vecht en Ouder-Amstel worden van glasvezel voorzien. Door de vraag te bundelen ontstaat er voor Glasdraad een aantrekkelijke hoeveelheid aansluitingen. Aanleg in het buitengebied is relatief kostbaar gezien de grote afstanden die overbrugd moeten worden. Afgelopen periode heeft Glasdraad op verschillende manieren getracht zoveel mogelijk huishoudens voor aanleg te enthousiasmeren.  Als meer dan 45 procent van de huishoudens een contract zou afsluiten, zou met aanleg worden begonnen. Inmiddels heeft 55 procent aangegeven een aansluiting te willen. 

De globale planning is dat de aanleg start in het voorjaar van 2024 en dat alle huisaansluitingen voor het einde van de zomer van 2025 gereed zijn. Als de eerste huisaansluitingen gereed zijn, kunnen er direct diensten geleverd worden.