Jonge helden krijgen extra waardering voor de goede zorgen

“Mantelzorg is langdurige zorg die vaak je leven beheerst. Maar het is ook je zorgen maken over een langdurig ziek familielid. Dat is heel zwaar. Zeker als de mantelzorger daarnaast nog naar school gaat, een eerste studie volgt of een baan heeft. Dan is het bijna niet te doen. De inzet van jongeren is vaak groot, maar ook verborgen. Wij zien ze als jonge helden.” Zo vertelt wethouder Alberta Schuurs.

Extra aandacht voor jonge helden

Wethouder Alberta Schuurs: “Een jonge mantelzorger wordt, gedwongen door de situatie zoals die is, sneller volwassen. De leerkrachten op school en andere familieleden kunnen het veilige baken zijn, een vertrouwd luisterend oor of de helpende hand. Omdat de thuissituatie voor deze jongeren normaal is, zullen zij niet direct een beroep doen op de ondersteuning.” Eén op de vijf scholieren groeit op met een langdurig ziek familielid. Daarvan verleent drie procent intensieve hulp. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau over jonge mantelzorgers.

Aan jongeren die opgroeien met een ziek familielid moet de juiste ondersteuning en erkenning worden gegeven. “De lunch op de landelijke Dag van de Mantelzorg maar ook de pizza- en filmavonden zijn voor ons een mooi moment om kennis met hen te maken en te horen waar zij behoefte aan hebben”, vertelt Ester Hoogkamp van Mantelzorg De Ronde Venen. “We starten een brusjesgroep, waar broers en zussen van kinderen met een beperking elkaar kunnen ontmoeten. Bij dit soort activiteiten delen zij hun verhaal én leren wij ze beter kennen.”

Bedankje voor de goede zorgen

Zowel de jonge als de oudere mantelzorger willen wij een waardering geven voor de goede zorgen. Ben jij of ken jij iemand die opgroeit met een broer, een zus of een ouder die langdurig ziek is? Schrijf je in bij Mantelzorg De Ronde Venen. Jongeren, tot 25 jaar, ontvangen als bedankje twee bioscoopbonnen om een avond naar de film te gaan. Ben jij of ken jij iemand die zorgt voor een ander voor minimaal 8 uur per week en 3 maanden per jaar? En woont de persoon voor wie wordt gezorgd in de gemeente? Schrijf je ook dan in bij Mantelzorg De Ronde Venen. Iedereen die ouder dan 25 jaar is, ontvangt een tegoed van vijftig euro op zijn Mantelzorgpas.