Vragen over het coronavirus?

Wat kunt u zelf doen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen? En welke maatregelen neemt de overheid?

Welke maatregelen kunt u nemen?

  • Regelmatig handen wassen.
  • Hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze weg na eenmalig gebruik en was na gebruik uw handen.
  • Besteed voldoende aandacht aan schoonmaak. Hierdoor wordt de kans op besmetting verminderd.
  • Blijf thuis bij klachten als verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. En laat u testen.
  • Werk zoveel mogelijk thuis of spreid werktijden.
  • Beperk het bezoek aan ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Deze mensen worden ook geadviseerd gezelschappen en het openbaar vervoer te vermijden.

In thuisquarantaine door corona

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat u thuisblijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. U blijft bijvoorbeeld thuis als u klachten heeft die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts. Of als iemand in uw omgeving corona heeft. U vindt de regels hier.

Mondkapje verplicht vanaf 1 december

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het vanaf 1 december 2020 verplicht een mondkapje te dragen publieke ruimtes. Dat zijn onder andere winkels, musea, restaurants en theaters. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moet een mondkapje worden gedragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. Ga voor meer informatie naar de website van Rijksoverheid.

Infographic over het gebruik van mondkapjes

Meer informatie

De website van het RIVM

De website van de GGD Regio Utrecht

De website van de Rijksoverheid

Op deze websites vindt u het laatste nieuws over het coronavirus. U leest hier ook hoe u de kans op verspreiding zo klein mogelijk kunt maken. Bekijk de actuele lijst met vragen en antwoorden. Hierop staat ook relevante informatie voor ondernemers. Deze lijst wordt dagelijks aangevuld.

Information in English

Government

Pas op voor babbeltruc coronavirus

De politie en ouderenbond ANBO waarschuwen voor een nieuwe babbeltruc. Dieven bellen aan en doen zich voor als medewerker van een ziekenhuis dat onderzoek doet naar het coronavirus. Ze proberen binnen te komen om geld of waardevolle spullen mee te nemen. Trap er niet in, doe de deur zo snel mogelijk dicht en meld het bij de politie.

Heeft u nog vragen?

Bel dan met:

  • het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (tussen 08.00 en 20.00 uur).
  • de informatielijn van de GGDrU: 030 - 630 54 00 (doordeweeks tussen 8.30 en 17.00 uur, in het weekend tussen 9.00 en 16.00 uur).