Updates over het coronavirus

Lees hier de laatste updates over het coronavirus. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.

Consultatiebureau Mijdrecht tijdelijk naar Vinkeveen

Het consultatiebureau van GGD regio Utrecht in Mijdrecht verplaatst vanaf 30 maart tijdelijk naar Vinkeveen. Het tijdelijke adres in Vinkeveen is Scholeksterlaan 2. Ouders en verzorgers die al een afspraak hebben, kunnen op hetzelfde tijdstip en datum terecht op dit adres. Inloopspreekuren gaan vanwege de uitbraak van het coronavirus niet door.

Het consultatiebureau wordt verplaatst omdat het gebouw in Mijdrecht vanwege de uitbraak van het coronavirus voor andere doeleinden wordt gebruikt. Heeft u vragen over vaccinaties of het opvoeden en opgroeien van uw kind? Neem dan contact op met GGD regio Utrecht via 033-460 00 46. U kunt ook met ons chatten via www.ggdru.nl/chatten.

Papierinzameling Vinkeveen verschoven van zaterdag 28 maart naar woensdag 1 april

De inzameling van oud-papier in Vinkeveen gaat zaterdag 28 maart niet door. Daarvoor in de plaats wordt het papier op woensdag 1 april opgehaald. Zorg ervoor dat uw papiercontainer vóór 7.30 uur aan de weg staat.

Gebruikers van de app Afvalwijzer bij wie zaterdag de 28e het papier zou worden opgehaald, krijgen automatisch een bericht over de gewijzigde ophaaldatum. Gebruikers van de app Afvalwijzer zien ook de nieuwe ophaaldatum in de app als zij deze even afsluiten en weer opnieuw opstarten. De gratis app Afvalwijzer is via de App Store of Play Store of downloaden.

De datum is gewijzigd om eventuele verspreiding van het coronavirus te voorkomen en vrijwilligers te beschermen. Op woensdag 1 april wordt het papier in Vinkeveen opgehaald door medewerkers van Remondis. Daarbij zijn geen vrijwilligers actief.

Aangescherpte maatregelen vanaf 23 maart 2020

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst.

Lees meer over de maatregelen

Geen cijfers meer over besmettingen coronavirus in de regio

GGD Regio Utrecht heeft aangegeven vanaf maandag 23 maart niet meer het aantal nieuwe besmettingen in de regio te delen. Zij geven hierbij aan: "Sinds het aangepaste testbeleid zijn deze getallen geen goede graadmeter voor het totale aantal besmettingen."

Lees verder op de website van GGD Regio Utrecht

Markten in De Ronde Venen gaan door in aangepaste vorm

Vanaf woensdag 25 maart gelden voor de markt in Abcoude en Mijdrecht de volgende instructies:

1. De kramen moeten verspreid over de markt worden opgesteld. Zo is het mogelijk de drukte te spreiden. En kan iedereen 1,5 meter afstand van elkaar houden op de markt.

2. Marktkramen met non-food gaan dicht. Er is alleen verkoop van etenswaren (en drinken) toegestaan. Dit is om voldoende afstand tussen de kramen te houden.

3. Voedsel dat vers wordt bereid voor consumptie, mag niet ter plaatse worden gegeten/gedronken. U mag het alleen afhalen en op een andere plek eten/drinken.

4. Zit- of staan-mogelijkheden en andere uitstallingen buiten de marktkraam zijn niet toegestaan.

Gemeentelijke sportaccommodaties zijn dicht

De sporthallen in De Ronde Venen zijn gesloten tot en met maandag 6 april. Ook de sportvelden zijn gesloten. Dit geldt voor alle gebruik. Er mag dus niet op de velden worden gesport.

Een brief van burgemeester Maarten Divendal aan alle kinderen uit de Ronde Venen

Het is een bijzondere tijd voor ons allemaal. Burgemeester Maarten Divendal heeft daarom aan alle kinderen uit De Ronde Venen een brief geschreven waarin duidelijker uitgelegd wordt hoe je met het coronavirus om kunt gaan.

Lees de brief hier

Bezorgen en afhalen maaltijden blijft mogelijk, maar vermijd drukte

De Rijksoverheid schrijft over het bezorgen en afhalen van maaltijden: "Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Maar vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis (niet ter plaatse opeten). Het kabinet bekijkt of restaurants zonder afhaalmogelijkheid toch toestemming kunnen krijgen om zo’n voorziening te openen. Nu is daarvoor een vergunning nodig."

Lees meer over regelingen voor ondernemers

Maatregelen vanaf 15 maart 2020

Het kabinet heeft op 15 maart een aantal aanvullende maatregelen bekend gemaakt om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. De maatregelen gelden tot en met maandag 6 april

  • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
  • Voor kinderen van ouders met cruciale beroepsgroepen is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten.
  • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
  • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
  • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
  • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Lees het volledige bericht

Maatregelen voor ondernemers

Verruiming BMKB-regeling vanwege het coronavirus

Er komt een verruiming van de BMKB-regeling. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat staat via de BMKB borg voor de kredieten aan ondernemers, zodat zij makkelijker geld kunnen lenen. Ondernemers kunnen hiervoor terecht bij kredietverstrekkers, zoals banken. In de reguliere regeling betreft het borgstellingskrediet 50% van het krediet dat de financier, vaak een bank, verstrekt. De borg van de overheid bedraagt 90% van dit borgstellingskrediet.. Met deze verruimingsmaatregel wordt de omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB verhoogd van 50% naar 75%. Hierdoor kunnen banken makkelijker en sneller krediet verruimen en hebben bedrijven de mogelijkheid om eerder en meer geld te lenen. Bovendien zal de regeling ten opzichte van de eerdere aankondiging op donderdag 12 maart nog verder worden verruimd en ook toepasbaar zijn op overbruggingskredieten en rekening-courantkredieten met een looptijd tot 2 jaar. Banken kunnen aanmeldingen voor de verruimde BMKB bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) doen, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ondernemers melden zich bij hun kredietverstrekker. 

Lees het volledige bericht

Lees meer over de maatregelen voor ondernemers

Lees meer op de website van de KvK

Aantal besmettingen met het coronavirus in De Ronde Venen

Tot 23 maart zijn in gemeente De Ronde Venen zes besmettingen van het coronavirus (COVID-19) vastgesteld.

  • Maandag 23 maart is er 1 besmetting gemeld: 1 persoon uit Mijdrecht.
  • Zondag 22 maart zijn er 2 besmettingen gemeld: 1 in Mijdrecht en 1 in Abcoude.
  • Vrijdag 20 maart werd een besmetting in Mijdrecht gemeld, en zondag 15 maart werd bij 2 inwoners het coronavirus vastgesteld. Het ging hier om 1 inwoner uit Abcoude en 1 uit Mijdrecht. De twee personen verblijven in thuisisolatie.

Lees meer