Dit bericht kan uw leven redden

In de winter draaien we de kachel wat hoger en we houden ramen en ventilatieroosters gesloten. Lekker warm, maar ook een risico. Want als iets niet in orde is met uw verwarmingsinstallatie dan komt er een giftig gas vrij: koolmonoxide, ook wel de sluipmoordenaar genoemd. Een koolmonoxidevergiftiging kan iedereen overkomen.

Koolmonoxide: u ruikt het niet, u ziet het niet, u proeft het niet

Koolmonoxide is een giftig gas dat vrijkomt als iets niet in orde is met uw verwarmingsinstallatie. Dat gaat niet alleen om oude installaties. Ook nieuwe cv’s kunnen verkeerd aangesloten zijn waardoor koolmonoxide vrijkomt. U ruikt het niet, u ziet het niet, u proeft het niet. Het lijkt een beginnende griep. Koolmonoxide verdringt de zuurstof in uw bloed en u raakt bewusteloos. U kunt er zelfs door overlijden.

Waar moet u een CO-melder hangen?

Jet Vroege van Brandweer Nederland: “Het is van levensbelang dat u snel wordt gewaarschuwd als er koolmonoxide vrijkomt in uw huis. En dat kan alleen door een goed geplaatste CO-melder. De afgelopen drie maanden telden we al 56 slachtoffers van een CO-vergiftiging.” De juiste plaats voor de CO-melder is aan het plafond in de ruimte met het verbrandingstoestel. In de andere ruimten op ademhoogte. Het is een misverstand dat koolmonoxide zwaarder zou zijn dan lucht. Jet Vroege: “CO is een fractie lichter dan lucht en heeft de eigenschap dat het goed mengt met lucht. In de ruimte van het verwarmingstoestel zoals een cv-ketel, haard, kachel of geiser, stijgt CO met de warme lucht op. Om u op tijd te waarschuwen, moet de CO-melder in die ruimte dus aan het plafond, of in ieder geval zo hoog mogelijk hangen.”

Ventileer – controleer – alarmeer<

Wat kan u zelf doen om CO-vergiftiging te voorkomen?: 1. Ventileer: laat 24/7 een rooster of raam op een kier open staan.
2. Controleer: laat uw verwarmingstoestel jaarlijks controleren door een gecertificeerd vakman.
3. Alarmeer: plaats een CO-melder in de ruimte van het verwarmingstoestel aan het plafond.
Lees tips en adviezen over koolmonoxide van de brandweer. Met de online kennistest op van de brandwondenstichting leert u meer over het herkennen van een CO-vergiftiging en wat u moet doen als het alarm afgaat.

Aan de dood ontsnapt

Als Lia (78) niet per toeval 20 minuten eerder thuis was gekomen van bridge, dan had haar man Dick (86) niet meer geleefd. Lia: “Hij kwam niet goed uit zijn woorden en keek mij met grote starende ogen aan, maar zag me niet. Hij werd bleek en ik dacht dat hij doodging. Toen Dick stopte met ademhalen heb ik direct 112 gebeld.’’ Ze deed de voordeur alvast open voor het ambulancepersoneel. Achteraf was dit hun redding, omdat er daardoor frisse lucht binnenkwam. Bij aankomst van de ambulance ging de CO-melder van de verpleegkundigen direct af. In het huis werd een veel te hoge concentratie koolmonoxide gemeten. Zowel Dick als Lia belandden in het ziekenhuis met een CO-vergiftiging. Door een – vermoedelijk technisch – mankement aan de cv-ketel had het huis zich gevuld met koolmonoxide. “Je begrijpt dat we nu wél koolmonoxidemelders hebben. Gewoon in de buurt gekocht”, vertelt Lia.>

Meer informatie

Meer informatie over bijvoorbeeld waar de CO-melder te plaatsen, welke te kopen en hoe koolmonoxidevergiftiging te herkennen staat op de website van de brandweer in utrecht. Heeft u vragen? App uw vragen naar onze brandveiligheidsexperts: 06-12 95 85 99. Of neem contact met ons op via T 088 878 1000 of E voorlichting@vru.nl.