Aandacht voor bestrijding Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een sterk woekerende plant die heel snel groeit. De wortels zijn sterk en kunnen schade veroorzaken aan riool, dijken, woningen, wegen en andere bouwwerken. Daarbij overwoekert de plant alle andere planten en struiken, die dan verdwijnen. In De Ronde Venen komt de Japanse duizendknoop ook voor.

Helaas is er nog geen bestrijdingsmethode die 100% effectief is. De plant is moeilijk te bestrijden, omdat kleine stukjes stengel of wortel opnieuw kunnen uitgroeien tot volwassen planten. De gemeente gaat eerst goed onderzoeken op welke plaatsen de plant zorgt voor risico’s. En waar maatregelen nodig zijn. De gemeente gebruikt geen gif bij de bestrijding van de Japanse duizendknoop.

Hoe herkent u de Japanse duizendknoop?

De plant komt in april uit de grond. Hij groeit uit tot een hoge plant met grote, heldergroene bladeren. In augustus/september heeft de plant witte of roze bloemen aan het einde van de stengel. In de winter sterft de plant af.

Wat kunt u zelf doen?

1. Controleer uw tuin of terrein. Treft u de Japanse duizendknoop aan? Geef het dan aan ons door via groen@derondevenen.nl. Pluk de planten niet af.
2. In losse grond of bij jonge plantjes kunt u de plant vaak makkelijk uit de grond trekken. Of graaf de plant uit. Let op dat u alle wortels weghaalt.
3. Doe de verwijderde planten bij het restafval in de grijze container.