U kunt digitaal een afspraak maken voor een paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Voor alle andere producten of diensten bel voor een afspraak 0297 - 29 16 16.

Dak of gevel vergroenen? Vraag subsidie aan bij de gemeente

Een koele woning tijdens een hete, droge zomer? Of juist tijdens koude winters de warmte zoveel mogelijk binnenshuis houden? Een prettige omgeving voor insecten, vlinders en vogels creëren? Daarvoor biedt een groen dak of groene gevel de oplossing. Wie in De Ronde Venen investeert in een groen dak of groene gevel, kan daarvoor subsidie aanvragen bij de gemeente. Met de subsidie wordt het nog aantrekkelijker om uw woning of bedrijfspand te verduurzamen.

Wethouder Kiki Hagen: “In versteende gebieden is er vaak minder ruimte voor groen. Terwijl we, door klimaatverandering, dat groen juist nodig hebben als voorbereiding op extremer weer, zoals hoosbuien, hitte en droogte. Groene daken en gevels zijn hier een slimme oplossing voor. Deze vangen het water op bij extreme regenbuien en bij langdurige droogte werkt het juist als waterbuffering. Bovendien isoleert een groen dak of een gevel én gaat een groen dak langer mee. Insecten, vlinders, vogels en kleine zoogdieren profiteren ook van die extra groene plek in de omgeving. Genoeg reden om een groen dak of gevel aan te schaffen. Daar stelt de gemeente een subsidie beschikbaar voor. Doet u ook mee?”

Een groen dak of gevel biedt veel voordelen

•     Groene gevels en daken dringen de hitte binnen en buiten de woning terug.
  •     Groene daken vangen regenwater op en voeren het vertraagd af. Hierdoor wordt het riool minder belast als het hard regent.
  •     Groene daken en gevels zijn een prettige omgeving voor insecten, vlinders en vogels. Het groen vergroot het leefgebied van de dieren, biedt voedsel én beschutting.
  •     Een groen dak gaat tot wel 2 keer langer mee dan een gebruikelijke dakbedekking.
  •     De woning wordt onder een groen dak ’s zomers niet zo warm als onder een zwart dak.

Geïnteresseerd in de subsidie?

Eigenaren van woningen of bedrijfspanden binnen de bebouwde kom van De Ronde Venen, die uiterlijk 1 december 2020 zijn vergroend, komen in aanmerking voor de subsidie. De subsidie bedraagt maximaal € 750. Lees de aanvullende voorwaarden voor de subsidie op www.derondevenen.nl/groenedaken. Geïnteresseerde inwoners en ondernemers kunnen hun aanvraag op deze pagina met hun DigiD of eHerkenning indienen.

Meer weten over duurzaamheid?

Meer informatie over wat de gemeente, inwoners en ondernemers allemaal aan duurzame stappen zetten, staat op www.duurzaamderondevenen.nl. Of meld u aan voor onze nieuwsbrief via www.derondevenen.nl/duurzaam

Groen dak

Groene gevel

Fotobijschrift: Een groen dak is een dak begroeid met planten, kruiden of grassen. Een groene gevel is een verticale plantenwand tegen de gevel.