U kunt digitaal een afspraak maken voor een paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Voor alle andere producten of diensten bel voor een afspraak 0297 - 29 16 16.

Groente-, fruit, tuinafval en etensresten (gfte) scheiden

In 2020 werd er 4.814.040 kilogram gfte ingezameld. Dat is ruim 108 kg per inwoner per jaar en 9 kg extra gfte per inwoner dan in 2019. Goed nieuws dus! Maar we zijn er nog niet, want in 2020 vonden we nog zo’n 30 % gfte terug in het restafval. Dat is natuurlijk zonde, omdat composteringsinstallaties het groente-, fruit,- tuinafval en etensresten omzetten in compost en groen gas. De land- en tuinbouw gebruikt het compost als bodemverbeteraar, zodat gewassen beter groeien.

Wat doet de gemeente?

• Vanaf 2021 voegen we de letter e van etensresten toe aan de afkorting gft. We zien namelijk dat er nog steeds veel etensresten in het restafval terecht komen.
• In de komende weken worden op alle hoogbouwlocaties containers voor het gfte geplaatst. Zo is het voor alle inwoners in de gemeente direct mogelijk om het gfte apart te scheiden.
• In de tweede helft van 2021 worden alle hoogbouwlocaties voorzien van gfte containerbehuizingen die inwoners met de afvalpas kunnen openen.
• We blijven in de  zomermaanden wekelijks gfte inzamelen, zodat we stankoverlast zoveel mogelijk voorkomen.
• Ieder jaar delen wij compost uit op de Landelijke Compostdag. Als de situatie het toelaat, vindt de volgende Landelijke Compostdag plaats op 27 maart 2021.

Afvalscheidingstips gfte

• Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gfte) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken. Een koffiepad is niet composteerbaar (want er zit plastic in om de randen te kunnen plakken), die hoort bij het restafval.
• Stro, hooi, zaagsel, geperst inktvrij karton en kernen van maiskolven of houtsnippers mogen samen met uitwerpselen van konijnen, cavia’s of hamsters bij het groente-, fruit- en tuinafval (gfte): deze zijn composteerbaar.
• Let op! Met urine of uitwerpselen vervuilde kranten of korrels van gerecycled papier mogen (vanwege drukinkt) niet bij gfte, maar moeten bij het restafval. Honden- en kattenpoep hoort ook niet bij het gfte, maar bij restafval.
• Gebruik afbreekbare plastic of papieren gft-inzamelzakken. Leg er geen knoop in.
• U kunt uw container zo schoon mogelijk houden door onderin een oude krant of een laagje zaagsel te leggen. Zo voorkomt u het aankoeken van afvalresten en het vastvriezen in de winter.

Meer weten?

Voor meer tips kunt u de afvalscheidingswijzer van MilieuCentraal raadplegen.