Bedrijven tonen interesse voor aanleg snel internet in buitengebied

De aanleg van snel internet in het buitengebied van De Ronde Venen lijkt een stap dichterbij te komen. Bij de gemeente hebben zich twee bedrijven gemeld die geïnteresseerd zijn in de aanleg van glasvezel n het buitengebied. De verwachting is dat voor de zomer met 1 van de geïnteresseerde bedrijven overeenstemming wordt bereikt. Daarna kan zo snel mogelijk begonnen worden met de aanleg.

Het bedrijf Delta Fiber Netwerk gaf in februari vorig jaar aan te stoppen met de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Met name inwoners in het noordoosten van de gemeente (Abcoude, Baambrugge, Waverveen en Vinkeveen) waren daar de dupe van. Met Delta Fiber was een afspraak gemaakt om in heel het buitengebied van De Ronde Venen glasvezel aan te leggen, maar het bedrijf maakte daar eenzijdig een eind aan. Het werk bleek volgens hen complexer dan van tevoren ingeschat en het kostte meer moeite dan gedacht om overeenstemming te bereiken voor het gebruik van privégrond voor aanleg van de kabels.

Zeer teleurgesteld

De gemeente is zeer teleurgesteld over het besluit van Delta Fiber. Wethouder Cees van Uden: ,,Dat hebben we ze duidelijk laten weten. Snel en stabiel internet in zeer belangrijk, dat blijkt nu helemaal tijdens de coronacrisis waarin we veel thuiswerken. De aanleg van glasvezel in het buitengebied heeft wat ons betreft prioriteit. Als gemeente kunnen we dat niet zelf realiseren. De aanleg gebeurt door marktpartijen. Wij kunnen partijen wel faciliteren en ondersteunen. Om een zo aantrekkelijk mogelijk pakket aan te bieden, trekken we samen met de gemeente Stichtse Vecht en Ouder-Amstel op. Samen met de ambassadeurs - inwoners die zich inspannen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied – is een marktverkenning gestart. 2 marktpartijen hebben belangstelling getoond. Voor de zomer verwachten we met 1 van de 2 overeenstemming te bereiken.’’

Glasvezel in de dorpen

Inmiddels is er ook interesse getoond van bedrijven om glasvezel aan te leggen in de dorpen van de gemeente. Delta Fiber, dat eerder stopte met aanleg in het buitengebied, heeft aangegeven glasvezel te willen gaan aanleggen in Mijdrecht en Wilnis. Zij starten hiervoor binnenkort een publiekscampagne. Als er genoeg belangstelling is van inwoners, dan willen ze glasvezel aanleggen. KPN heeft aangegeven in alle 8 dorpen van de gemeente glasvezel te willen aanleggen. Dit staat gepland voor 2024/2025.