De Ronde Venen kleurt oranje tijdens Orange the World

Verschillende gebouwen en markante plekken in De Ronde Venen worden tussen 25 november en 10 december oranje verlicht. De gemeente sluit zich daarmee aan bij de internationale campagne Orange the World en zegt zo luid NEE tegen het geweld tegen vrouwen. In de gemeente staan 6 locaties gedurende 16 actiedagen in een oranje licht om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Het gaat om bed & breakfast Villa Oldenhoff in Abcoude, hotel Mijdrecht Marickenland in Mijdrecht, horecagelegenheid De Plashoeve in Vinkeveen, Dock15 in Mijdrecht, de karakteristieke plataan bij het oude Wilnisse raadhuis en de opvallende boot van de zeilschool die langs de N201 bij de Vinkeveense Plassen ligt. Bij het gemeentehuis in Mijdrecht wappert de vlag van Orange the World.

Ook de rest van de wereld kleurt oranje. Meer dan 90 landen wereldwijd voeren 16 dagen lang actie tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De kleur oranje staat symbool voor een zonniger toekomst.

1 op de 3 vrouwen en meisjes

Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen en meisjes in haar leven te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent. Om aandacht te vragen voor het probleem, hebben de Verenigde Naties 25 november uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. “Geweld tegen vrouwen is vaak onzichtbaar, het speelt zich achter de voordeur af”, zegt Cees van Uden die als wethouder verantwoordelijk voor dit thema is. “De Ronde Venen kleurt oranje en daarmee maken we het zichtbaar. We willen het bespreekbaar maken voor alle betrokken partijen: slachtoffers en plegers. Ook willen we bereiken dat vrouwen en meisjes eerder aan de bel trekken en weten wat ze kunnen doen als ze mishandeld worden.” Wethouder Cees van Uden doet daarbij een oproep om meer naar elkaar om te kijken. 

Van vrouwen voor vrouwen

De Soroptimistclub Uithoorn/De Ronde Venen coördineert de campagne in de gemeente. Met sponsoracties en activiteiten brengen ze geld bijeen voor de ondersteuning van goede doelen gericht op de ontwikkeling van vrouwen en meisjes. “Orange the World is een initiatief dat daar volledig in past. Een club van vrouwen, voor vrouwen”, zo vertelt Nienke Schut, lid van de soroptimistclub. “Orange the World is vooral bedoeld om bewustzijn te creëren. Huiselijk geweld komt vaker voor dan je denkt, maar er rust een taboe op. Door er aandacht voor te vragen, hopen we dat de slachtoffers het eerder melden. Zo krijgen vrouwen en meisjes de hulp die ze nodig hebben.”

Ook wethouder Alberta Schuurs draagt de positieverbetering van vrouwen een warm hart toe. Ze zet zich in voor de zelfstandigheid van vrouwen en meisjes. Ze probeert meer vrouwen te interesseren voor de politiek. Haar werk voor de soroptimistclub doet ze al 20 jaar vanuit haar persoonlijke betrokkenheid.