Gemeente, waterschap en inwoners staan stil bij de dijkverschuiving

Op zaterdag 26 augustus was het precies 20 jaar geleden dat de ringdijk in Wilnis over een lengte van 60 meter verschoof. De ringvaart kwam droog te staan, gas-, water- en elektriciteitsleidingen braken af en 2.000 omwonenden moesten worden geëvacueerd. Deze gebeurtenis had een enorme impact op de inwoners en ondernemers van Wilnis. Gemeente en waterschap Amstel, Gooi en Vecht vonden het daarom belangrijk om samen terug te kijken, maar ook vooruit te blikken.

Terugblikken en vooruit kijken 

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in de Willisstee en op de ringdijk stonden gemeente en waterschap stil bij de dijkverschuiving. Marcel Dokter (destijds brandweercommandant) en Arjan van Rijn (lid dagelijks bestuur waterschap en in 2003 als agrariër betrokken bij de herstelwerkzaamheden) keken terug op de nacht van 26 augustus 2003. Burgemeester Maarten Divendal en dijkgraaf Joyce Sylvester keken vooral naar de toekomst. Naar het belang van stevige dijken en goede samenwerking om het gebied veilig te houden.  

Zangeres DO onthult dijkgedicht

 Centraal tijdens de bijeenkomst stond de onthulling van een meterslang gedicht, aangebracht op de ringdijk. Het was het 3e dijkgedicht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, na rapper Sef (2021 in Amsterdam) en Freek de Jonge (2022j in Muiden). De dijk gedichten zijn bedoeld om aandacht te vragen voor de belangrijke rol die dijken in Nederland spelen. Ditmaal maakte zangeres DO, inwoner van De Ronde Venen, het gedicht. Zij sprak met inwoners van Wilnis en andere betrokkenen, en schreef de volgende tekst.  
 
Mijn Wilnis, waar Wil’is een weg geschiedt 
De Ronde, de Kromme, geboren uit moeras en riet 
Bewonder je kracht, je pracht, in het holst van de nacht met je vecht 
Door dorpen en steden, Vinkeveen tot Mijdrecht 
Laat me je beteugelen, begeleiden, voor een leven op veen 
Mijn Wilnis, m’n broeders, m’n zusters, zonder jou is er niets 
Meander door mijn aderen, samen één 
Wanneer ik door wind en weer over je dijken fiet

 
Afhankelijk van de weersomstandigheden is het gedicht een maand lang te bewonderen.   

Pop-uptentoonstelling in het NME-centrum: Gelijk aan de Dijk 

Om de herinneringen aan de dijkverschuiving nog tastbaarder te maken, is in Wilnis ook een pop-uptentoonstelling geopend: Gelijk aan de Dijk. U kunt de expositie tot en met 13 september bezoeken in het NME-centrum in Wilnis maandag, woensdag en zondag, tussen 13.30 en 16.30 uur. Wilt u op een ander moment langskomen, dan kunt u een afspraak maken via nmederondevenen@odru.nl

Foto 1 burgemeester, dijkgraaf en DO_26aug23

Fotobijschrift: Burgemeester Maarten Divendal met dijkgraaf Joyce Sylvester en zangeres DO