Groen aan de Buurt De Ronde Venen

Iedereen met goede ideeën om samen met buren hun woonomgeving groener en aantrekkelijker te maken, was welkom bij Groen aan de Buurt. Gemeente De Ronde Venen nodigde groene doeners uit alle woonkernen uit om mee te doen. En met effect: op wel 7 plekken zijn gedurende 2021 ideeën van de grond gekomen.

Abcoude – Vergroening steenkorven langs het Broekerpad

Naast het Broekerpad, een veel gebruikt fietspad tussen het nieuwe en oude station van Abcoude, pronken op twee plekken verschillende soorten boompjes en struiken, waarvan er veel inheems zijn. De steenkorven herken je haast niet meer terug: hier groeien nu prachtige vetplantjes op die een heel ander aanzicht geven. Tot slot zijn tussen de beide plekken bollen gepoot die het groeiseizoen zullen inluiden.

Abcoude

Amstelhoek – Buurttuin Het Hoekie

Geen groep was zo snel en voortvarend van start als die in Amstelhoek. Afgelopen mei waren de belangrijkste elementen van de buurttuin al gerealiseerd; de juiste grondbewerking; fruitbomen, vaste planten met veel bloemen en de moestuinbakken. Veel van de gebruikte materialen zijn door buurtbewoners aangeboden. Zoals dat gaat met een enthousiaste projectgroep is de tuin misschien nooit helemaal af. Er komt nog een picknicktafel en wie weet welke mooie nieuwe ideeën volgend tuinseizoen met zich meebrengt.

Amstelhoek

De Hoef – Narcissen langs de Amstel

Na een zoektocht naar de juiste biologische bollenkweker en een wandeling langs elke brievenbus in het dorp, was daar op zaterdag 16 oktober de grote dag. Langs bijna 5 kilometer van de Kromme Mijdrecht (ook wel de Amstel genoemd) pootten vrijwilligers de nieuwe narcissen. Pas van het voorjaar krijgt iedereen die meehielp het resultaat van hun harde werk echt te zien, maar een gezellige dag met vieze handen en warme erwtensoep was eigenlijk al beloning genoeg.

De Hoef

Mijdrecht – Natuurlijke oever aan de Karekietvijver

Aflopen najaar heeft de werkgroep aan de hand van het advies van het waterschap de vijverrand natuurvriendelijk aangepast. De grond is zorgvuldig afgegraven zodat deze heel geleidelijk afloopt. Op Burendag zijn er samen met omwonenden zo’n 200 jonge plantjes in de natte grond gezet. De werkgroepleden zien uit naar het voorjaar, wanneer er aan de vijver veel groen, geel en roze te zien zal zijn. Maar zelfs nu al weten eenden en waterhoentjes de oever goed te vinden.

Mijdrecht

Vinkeveen – Buurtoase Kerkelanden

Midden in de wijk is sinds de zomer een verwaarloosde grasstrook omgetoverd tot een prachtige tuin die de initiatiefnemers uit de buurt de Buurt-oase zijn gaan noemen. Veel van de gekozen soorten zijn inheems en van januari tot en met oktober staat er altijd wel iets in bloei. Op twee bankjes kunnen voorbijgangers daarvan genieten. Een hele fijne plek dus voor alle bezoekers, voor de buurtbewoners en ook voor de insecten.

Vinkeveen

Waverveen – Groen aan de Sluis in Nessersluis

De projectgroep heeft in korte tijd al veel voor elkaar: sinds oktober is er geplagd, de slootkant is geschikter gemaakt voor amfibieën en mooie stammen langs de weg beschermen dit nieuwe stukje buurtnatuur tegen het stuk rijden door auto’s. Ook aan de pontgebruikers is gedacht: er zijn een paar stevige maar toch waterdoorlatende parkeerplaatsen gemaakt. Als het seizoen weer daar is, komen er nog een bloemenweide en een insectenhotel bij.

Waverveen

Wilnis – Bloemenweiden Pastoor Kannelaan en Timotheegras

Voor sommige groepen is het werk aan hun Groen aan de Buurt-project al weer even geleden. In het voorjaar al zijn in Wilnis twee bloemenweiden aangelegd. De initiatiefnemers gingen zorgvuldig te werk; eerst afplaggen, schonen, het juiste zadenmengsel kiezen en oppassen voor vergrassing. Op 16 juni zijn de veldjes en insectenhotels officieel geopend en konden buurtkinderen dankzij de bijentasjes van NME-centrum De Woudreus ook helpen.

Wilnis