Heesters planten en op pad met boa’s op Doe Dag voor vmbo-leerlingen

In vervolg op het Veen en Amstelland On Stage Beroepenfeest op 4 april, vond op 18 april de Doe Dag plaats voor zo’n duizend vmbo-leerlingen uit Aalsmeer, Amstelveen, De Ronde Venen en Uithoorn. Op het beroepenoriëntatiefeest waren meer dan 200 bedrijven uit allerlei sectoren aanwezig en konden de leerlingen zich laten informeren over beroepen die ze interessant vonden. Op de daaropvolgende Doe Dag was het tijd voor actie: de scholieren gingen op werkbezoek bij de bedrijven waar ze een match mee hadden.

Op het Beroepenfeest hadden zich bij gemeente De Ronde Venen bijna 40 leerlingen aangemeld om in de praktijk kennis te maken met de buitendienst en de handhaving. Op de Doe Dag mochten ze in kleine groepjes een kijkje achter de schermen nemen. Ze kregen demonstraties en staken zelf ook de handen uit de mouwen.

De groenvoorziening maakt de wereld een beetje mooier

In het nieuwste deel van de wijk De Maricken in Wilnis zijn René en Marcel van de buitendienst bezig met het planten van hertshooi, een heestertje dat de bewoners van mei tot september zal trakteren op mooie, gele bloemen. “Dit is arbeidstechnisch een lekkere plant,” zegt René. “Het groeit mooi dicht en geeft weinig schoffelwerk.” Samen met zijn collega Marcel heeft hij het beplantingsschema voor de wijk gemaakt. Ze hebben onder andere gekeken naar biodiversiteit en naar de aantrekkingskracht voor bijen en vlinders. 

Nika (14) helpt deze middag enthousiast mee met planten. De ochtend van de Doe Dag bracht ze door bij een kinderdagverblijf. Ze vond de kinderen best druk, en lastig om te begrijpen. “Het was leuk,” zegt Nika, “maar wat ik ervan heb geleerd, is dat ik zeker níét met kinderen ga werken.” Het is een ander nuttig aspect van de Doe Dag: er in de praktijk achterkomen dat iets absoluut niet bij je past. 

Aantrekkelijk van het werken in het groen vindt Nika de vrijheid en het buiten zijn. Maar of dit haar toekomst wordt, weet ze nog niet. Voor toezichthouder René is er geen mooier werk denkbaar: “Dit werk is mijn leven, ik doe het al 43 jaar. Het werken in teamverband is leuk, we hebben veel contact met de mensen in de wijken en je werkt met een mooi product: planten en bomen. De groenvoorziening maakt de wereld een beetje mooier!”

Presentatie over reanimeren

In het gemeentehuis woont een groepje van vijf vmbo-scholieren een presentatie over reanimeren bij, die wordt gegeven door drie leerlingen van de HVT-opleiding van MBO Rijnland. Ze vertellen waar het bij reanimeren om gaat en laten met een dummy zien hoe het moet. De drie lopen tien weken stage bij de gemeente bij handhaving. Als ze na twee jaar hun MBO-diploma Handhaving, Toezicht en Veiligheid in ontvangst nemen, kunnen ze onder andere aan de slag als leerplichtambtenaar, boswachter of als buitengewoon opsporingsambtenaar, beter bekend als boa. 

De veertien- en vijftienjarige vmbo’ers hebben eerder al meegekeken bij rollenspellen waar aandacht was voor boa-hulpmiddelen, zoals de bodycam en de steekwerende vesten die boa’s dragen als ze buiten in functie zijn. Als de vmbo’ers worden uitgenodigd om op de pop borstcompressies uit te proberen, blijkt dat behoorlijk tegen te vallen. Er is heel wat kracht en een stevig ritme nodig om de hartmassage correct uit te voeren. 

Wisselende reacties 

Na de presentatie stappen de vijf in de surveillancebus bij boa Roy (21), die ze meeneemt op een ronde door de buurt. Hij vertelt dat boa’s zich onder andere bezighouden met parkeeroverlast, medische hulpverlening zoals reanimeren, overlast van jongeren, scooters weren uit voetgangersgebieden en surveillances. Bij evenementen als Koningsdag zorgen ze ervoor dat de aanrijroutes voor hulpdiensten bereikbaar blijven. De boa’s werken nauw samen met de politie en de brandweer en hebben via hun portofoon contact. 

Er wordt op straat wisselend op de boa’s gereageerd: “Aan de ene kant is het publiek heel dankbaar voor wat we doen, aan de andere kant worden we regelmatig uitgescholden. Wij weten hoe we daarmee om moeten gaan. Dit werk geeft me veel voldoening, ik ben er erg trots op. Ik vind het geweldig om veel buiten te zijn en om me proactief in te zetten voor de veiligheid van anderen.”

Vmbo’ers zijn de vakmensen van de toekomst

Wethouder Maarten van der Greft (Onderwijs) is heel enthousiast over het Beroepenfeest en de Doe Dag: “Dit initiatief laat zien dat je met een vmbo-opleiding heel veel kanten op kunt. Het vmbo is de poort naar een groot aantal beroepsopleidingen. Wij vinden het belangrijk dat de leerlingen kunnen kennismaken met allerlei soorten werk in verschillende sectoren. Het gaat hierbij om beroepen, waar de maatschappij niet zonder kan. De bedrijven die meedoen hebben er ook baat bij. Het komt regelmatig voor dat een Doe Dag leidt tot een stage of zelfs tot een dienstverband. Vmbo’ers zijn de vakmensen van de toekomst en daar moeten we met elkaar in investeren.”

pbweek16_23045_Doe Dag bij gemeente