Hengelen naar persoonlijke gegevens en wachtwoorden

Laptops, tablets, mobiele telefoons. We zijn bijna continu online en actief in de digitale wereld. Dat brengt veel voordelen en gemak met zich mee. En ook gevaren. Er zijn criminelen die misbruik maken van ons gebruik en aanwezigheid op internet. Bijvoorbeeld door valse e-mails of WhatsApp berichten te sturen waarmee naar persoonlijke gegevens, geld of wachtwoorden wordt gehengeld. Dit wordt phishing (letterlijk: ‘hengelen’) genoemd.

Gelukkig worden mensen steeds bewuster van het feit dat cybercriminelen op de loer liggen. Het is verstandig regelmatig wachtwoorden te wijzigen en er zeker niet klakkeloos vanuit te gaan dat alle mails ‘betrouwbaar’ zijn. Cybercriminelen vragen in een bericht, bijvoorbeeld een e-mail of sms, om te klikken op een link of om in te loggen. Die link kan bijvoorbeeld leiden naar een valse website van een bank. Daar wordt gevraagd je gegevens in te vullen. Op deze manier proberen internetcriminelen toegang te krijgen tot de computer of persoonlijke gegevens. Met die gegevens kunnen ze vervolgens veel geld buitmaken. Ook vraagt men soms direct om geld over te maken. Via valse e-mails proberen internetcriminelen aan geld te komen. Daarom eerst checken, dan klikken.

Waar moet je op letten?

•    Klik nooit op een link van een mail die je niet vertrouwt en download geen bijlage;
•    Twijfel je, bel dan de organisatie waar het om gaat, zoals je bank en zoek daarvoor zelf het telefoonnummer op;
•    Gaat het om geld? Gaat het om belangrijke gegevens? Is er haast bij? Let op! Eerst checken, dan klikken. Via de Fraudehelpdesk kun je de e-mail controleren.
•    Lees op Veiliginternetten.nl wat phishing is en wat je kunt doen tegen nepmails.

Ben je toch slachtoffer geworden?

•    Meld het onmiddellijk bij je bank;
•    Doe altijd aangifte bij de politie;
•    Meld het bericht ook als je geen slachtoffer bent geworden bij de Fraudehelpdesk.

Meer informatie en tips?

Kijk voor veilig internetten op Veiliginternetten.nl. En voor meer informatie over veilig bankieren op Veiligbankieren.nl.

Bekijk het filmpje

Op www.facebook.com/derondevenen is een kort filmpje te zien waarin acteur Kees Hulst een bezoekje brengt aan de Fraudehelpdesk en met de directeur in gesprek gaat over de gevaren van phishing. Kees Hulst is onder andere bekend vanwege zijn rol in Het geheime dagboek van Hendrik Groen.