Indienen private schulden voor gedupeerden toeslagenaffaire

Ouders die getroffen zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst kunnen ook private schulden indienen. Op 16 december 2021 ontvingen zij hierover een brief van de Belastingdienst. In deze brief worden ouders en eventuele toeslagpartners gevraagd om vanaf 5 januari 2022 hun openstaande private schulden en achterstallige betalingen in te dienen. Dat kan bij het online loket Private Schulden van SBN.

Het gaat om schulden:

  • bij een postorderbedrijf als Bol.com. Of een niet betaalde tandartsrekening. Of een huurachterstand bij een verhuurder.
  • die zijn ontstaan in de periode tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021.
  • die opeisbaar zijn. Dit betekent dat de oorspronkelijke betalingstermijn verlopen is.

Stopt uw pauzeknop (moratorium) op 12 februari 2022? Dan is het heel belangrijk dat u uw private schulden vóór 12 februari 2022 indient bij SBN. Als u de private schulden niet op tijd indient, dan kunnen schuldeisers uw schulden (weer) gaan invorderen.

Waar u private schulden kunt indienen

U kunt vanaf 5 januari 2022 uw private schulden indienen bij SBN. U heeft een DigiD nodig om de gegevens in te vullen. Vindt u het lastig om dit online te doen? Dan is het vanaf 5 januari 2022 ook mogelijk om de schuldenlijst te downloaden. Dan kunt u de schuldenlijst printen en per post opsturen. De schuldenlijst staat op de website van SBN.

Wat u als gedupeerde ouder kunt doen

U kunt alvast beginnen met het verzamelen van alle documenten over uw openstaande private schulden en achterstallige betalingen. Dan kunt u vanaf 5 januari 2022 uw private schuldenlijst zo snel mogelijk invullen. Verzamel alvast facturen of factuurnummers, bonnetjes of aanmaningen.

Hulp nodig of meer weten?

U kunt hulp krijgen bij:

  • het verzamelen van private schulden
  • het invullen van een private schuldenlijstformulier
  • het indienen van private schulden in het online loket Private Schulden

U kunt bij vragen contact opnemen met SBN.