Kom kunst van lokale kunstenaars kijken in Wilnis

Tijdens de Open Monumentendag op 9 en 10 september zijn inwoners tussen 10 en 16 uur van harte welkom om kunstwerken van lokale kunstenaars te bekijken in de Ontmoetingskerk in Wilnis. Goed nieuws voor wie iets moois ziet: de kunst is te leen. De expositie is gratis te bezoeken en er is in de kerk ook nog een maquette te zien van Wilnis uit de jaren '50.

De werken worden beschikbaar gesteld door Stichting Kunstuitleen De Ronde Venen (KuRVe), onderdeel van gemeente De Ronde Venen. Marijke Carasso werkt sinds 2014 bij KuRVe, samen met Wouter Goedkoop en Gay Walen. Het is hun missie om inwoners op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het werk van lokale kunstenaars. Daar draagt de expositie tijdens de Open Monumentendag aan bij vertelt Marijke. “Normaal is onze kunst alleen online te bewonderen. Door regelmatig te exposeren hopen we net een ander en breder publiek te trekken.”

Voor ieder wat wils

Wat kunnen bezoekers verwachten van deze expositie? Marijke: “We hebben zo’n 18 kunstwerken geselecteerd. Ze zijn heel divers. Er zitten landschappen tussen, maar ook portretten en abstracte werken. Voor ieder wat wils dus.” En het werk kan geleend worden voor thuis. “Anders dan bij de meeste kunstuitlenen blijft het kunstwerk wel het eigendom van de gemeente. Maar tegen een betaling van 5 euro per maand heb je dan wel een bijzonder werk aan de muur hangen van een kunstenaar uit de buurt. Dat is toch hartstikke leuk?!” 

Verstoffen

De stichting KuRVe bestaat sinds 2014 en is mede op initiatief van Marijke opgericht. “Na de Tweede Wereldoorlog bestond er een regeling waarbij kunstenaars tegen subsidie werken aan de gemeente afstonden, zodat zij zich aan hun kunstenaarschap konden wijden.” Stilletjes aan ontstond er zo een behoorlijke collectie. “Helaas lagen de kunstwerken voor de oprichting van de stichting te verstoffen op de zolder van het gemeentehuis van Abcoude.”

Zichtbaar

Toen de verschillende dorpen samensmolten in gemeente De Ronde Venen, was de sluimerende collectie aanleiding om KuRVe in het leven te roepen. Wethouder Cees van Uden: “Door een website te creëren waar de werken zichtbaar zijn én regelmatig te exposeren, weten mensen ons steeds beter te vinden. Zo heeft een inwoner onlangs een schilderij aan de gemeente geschonken van de overleden schilder Jan Vluggen uit Abcoude. Binnenkort kan deze bij iemand anders aan de muur hangen. Die wisselwerking is precies wat we met de stichting voor ogen hadden. En, misschien leuk om te weten, er hangen regelmatig schilderijen van KuRVe in de centrale hal van het gemeentehuis in Mijdrecht. Kom vooral een kijkje nemen.”

Meer informatie

Meer informatie over KuRVe is te vinden op www.kurve-kunstuitleen.nl. Hier zijn ook de kunstwerken te bekijken en staat hoe een kunstwerk geleend kan worden. Het programma van Open Monumentendag in De Ronde Venen is te vinden op www.derondevenen.nl/monumentendag.