Miriam Barendse aan de slag als informateur in De Ronde Venen

Miriam Barendse uit Breukelen gaat onderzoeken welke partijen in De Ronde Venen een nieuwe coalitie kunnen gaan vormen. Zij doet dat in de rol van informateur. Alle politieke fracties in de gemeenteraad hebben met dit voorstel van Ronde Venen Belang ingestemd. Met de benoeming van informateur Barendse is een eerste stap gezet in de vorming van een nieuwe coalitie.

Barendse woont in Breukelen en is werkzaam bij de Nationale Politie en is voorzitter van de politievakvereniging. Daarvoor was zij lange tijd korpschef van onder meer de politie Regio Midden-Nederland.

Vrijdag 18 maart spraken alle lijsttrekkers zich in een openbaar debat uit over de verkiezingsuitslag. Op voorstel van Ronde Venen Belang, met 10 zetels de grootste fractie in de nieuwe gemeenteraad, wordt Miriam Barendse gevraagd als informateur op te treden. Zij gaat onderzoeken welke partijen met elkaar kunnen samenwerken en welke coalities er mogelijk zijn op basis van de verkiezingsuitslag en waar Ronde Venen Belang deel van uitmaakt..

Het streven is dat de informateur, na de installatie van de nieuwe gemeenteraad op 30 maart, zijn/haar bevindingen presenteert. Alle fracties kunnen zich hier dan over uitspreken tijdens een debat. Daarna begint de volgende fase van coalitievorming. Samen met een formateur gaan partijen, die samen een coalitie willen vormen, daadwerkelijk aan de slag om een akkoord overeen te komen. 

De vergadering is openbaar en begint om 19.30 uur. Hij wordt ook live door RTV Ronde venen uitgezonden en is ook via de gemeentelijke website te bekijken.