‘Oma, ik heb snel geld nodig! Kunt u helpen?’

Oplichters worden steeds slimmer. Ze verzinnen steeds nieuwe manieren om mensen van hun geld, privégegevens of bezittingen te beroven. Bijvoorbeeld door zich via WhatsApp voor te doen als een bekende en om geld te vragen. Dit wordt hulpvraagfraude genoemd.

Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich voor als een bekende, bijvoorbeeld als (klein)zoon of (klein)dochter, maar ook als vriend of vriendin. Ze vragen om hem of haar snel te helpen door geld over te maken of te klikken op een betaalverzoek.

Vaak staat in het eerste bericht dat de ‘bekende’ een nieuw mobiel nummer heeft. Ook vragen criminelen soms zelfs om geld via het WhatsApp-account van degene die je kent. Doordat in het bericht staat dat er grote nood is en het geld direct nodig is, zijn veel mensen geneigd om het geld aan ‘deze bekende’ toch maar snel over te maken. Vertrouw zo’n bericht daarom niet zomaar.

Bel altijd eerst de persoon zelf op het oude nummer en zorg dat u een normaal gesprek met hem of haar kan voeren. Neem er geen genoegen mee als de persoon zegt je niet te kunnen horen.

Waar moet u op letten?

Maak nooit zomaar geld over zonder dat je iemand daadwerkelijk hebt gesproken of gebeld. Controleer altijd rechtstreeks bij de bekende door zijn/haar oude nummer te bellen. Niet gebeld = geen geld.

Voorkomen dat oplichters u benaderen
Plaats uw telefoonnummer niet openbaar op social media, website of online handelsplatformen;
Om te voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van je WhatsApp-account, kunt u tweestapsverificatie instellen. Dat is een extra beveiliging. Op veiliginternetten.nl staat hoe u dit kunt doen.

Toch slachtoffer geworden?

Meld het zo snel mogelijk bij uw bank, ook bij een poging. Dan kan de bank het rekeningnummer van de oplichter blokkeren en zo andere slachtoffers voorkomen.
Doe altijd aangifte bij de politie (ook bij een poging). Dit kan ook digitaal. Maak een bestandje aan van het WhatsApp gesprek, zodat die bij de aangifte kan worden gevoegd.
Meld het bericht ook als u geen slachtoffer bent geworden bij de Fraudehelpdesk.

Meer informatie en tips?

Kijk voor veilig internetten op Veiliginternetten.nl. En voor meer informatie over veilig bankieren op Veiligbankieren.nl.

Bekijk het filmpje

Op www.facebook.com/derondevenen is een kort filmpje te zien waarin acteur Kees Hulst met een politieagent spreekt over hulpvraagfraude en wat je kunt doen als je daar slachtoffer van bent. Kees Hulst is onder andere bekend vanwege zijn rol in Het geheime dagboek van Hendrik Groen.