Rijkswaterstaat onderzoekt mogelijkheid zonnepanelen op geluidsschermen en middenberm van de A2

Rijkswaterstaat wil duurzame energie opwekken langs snelwegen. Daarom is Rijkswaterstaat op zoek naar geschikte plekken en zijn overheden gevraagd om wegen aan te dragen. Samen met de andere gemeenten en provincies waar deze snelweg doorheen loopt (Ouder-Amstel, Amsterdam, Stichtse Vecht, Utrecht, en provincies Noord-Holland en Utrecht) stelde De Ronde Venen de A2 voor. Rijkswaterstaat koos de A2 als een van de wegen waar zij aan de slag wil. De komende tijd onderzoeken een projectteam van Rijkswaterstaat en de betrokken gemeenten of deze plek geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen.

Deze acties van Rijkswaterstaat vallen onder het programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER). Door heel Nederland zijn 28 locaties voorgesteld. In de provincie Utrecht zijn de A2 en A28 als geschikte plekken uitgekozen. De A12 en A27 zijn voor nu nog niet aan de beurt. De bedoeling van Rijkswaterstaat is om uiteindelijk voor alle voorgestelde snelwegen te onderzoeken of er duurzame energieopwekking mogelijk is. 

Onderzoek

Een projectteam onderzoekt of de geluidswallen en middenberm langs de A2 geschikt zijn voor zonnepanelen. Bij deze voorverkenning voert het projectteam technische studies uit. Daarnaast onderzoeken zij op welke manieren zonnepanelen kunnen passen in de middenberm. Ook kijken ze naar de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Het is dus nog niet zeker of Rijkswaterstaat zonnepanelen in de middenberm of op de geluidswallen van de A2 zal plaatsen. Wanneer de mogelijkheden duidelijker zijn, betrekt de gemeente inwoners hierbij.

Meer informatie?

De gemeente informeert inwoners over de voorgang van dit project via de nieuwsbrief Duurzaamheid. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via www.derondevenen.nl/duurzaamheid.