Scholen in De Ronde Venen pakken zwerfafval aan

Vorige week bracht wethouder Maarten van der Greft een bezoek aan de Driehuisschool in Mijdrecht. De reden? Scholieren te informeren over het ‘Adoptieproject Zwerfafval’, een veelbelovend initiatief waarbij basisscholen een actieve rol spelen in het schoonhouden van de eigen omgeving. Naast het schoonhouden van hun schoolplein, nemen leerlingen ook de verantwoordelijkheid voor een deel van de directe omgeving rondom school. Als het vooraf bepaalde gebied schoon is gehouden worden de scholen beloond. Elke klas ontvangt € 100,- aan het eind van het jaar. Over de besteding van het bedrag kan de klas zelf stemmen.

Bewustwording en educatie

Samen met het NME-centrum De Woudreus bouwde gemeente De Ronde Venen al aan een netwerk van meer dan 200 zwerfafvalambassadeurs. Deze ambassadeurs zijn vrijwilligers die de taak op zich nemen om bepaalde gebieden in De Ronde Venen schoon te houden. De wethouder gaf tijdens zijn bezoek aan waarom educatie zo’n belangrijke rol speelt bij de bewustwording. "We leren onze kinderen dat elke opgeraapte fles niet alleen afval is, maar het is ook een stap richting een schonere gemeente.", aldus Van der Greft. Ook sprak hij zijn waardering uit voor de inzet van de scholen en NME-centrum De Woudreus. 

Kinderen aan de slag met opruimen

Het Adoptieproject Zwerfafval is bijzonder in zijn aanpak, omdat het direct kinderen bij dit project betrekt. Het Adoptieproject Zwerfafval is meer dan een schoonmaakactie; het is een educatief programma dat de basis legt voor een duurzamere, meer betrokken gemeenschap. Leerlingen van groep 5 t/m 8 worden uitgenodigd om een deel van hun schoolomgeving te ‘adopteren’. 

20230913_112903