Snel internet in hele buitengebied De Ronde Venen

Ook het noordoostelijk deel van het buitengebied van De Ronde Venen wordt aangesloten op snel internet. Het gaat om het buitengebied van Vinkeveen, Waverveen, Abcoude en Baambrugge. Het bedrijf Glasdraad begint na de zomer een campagne om inwoners hierover te informeren. Bewoners die graag van een snelle internetverbinding gebruik willen maken kunnen zich dan aanmelden. Dinsdag 27 juni ondertekenden wethouder Anja Vijselaar en directeur Pieter van Grunsven van Glasdraad de samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van glasvezel.

Met de aanleg van glasvezel in het noordoostelijk deel beschikt het hele buitengebied van De Ronde Venen straks over snel internet. Wethouder Anja Vijselaar is verheugd dat deze stap nu gezet wordt. ,,Dit is een moment waar veel inwoners en bedrijven in Vinkeveen, Waverveen, Abcoude en Baambrugge naar hebben uitgekeken. Aanvankelijk zou DeltaFiber de aanleg in 2021 realiseren. Helaas trok dit bedrijf zich begin 2021 terug. Met Glasdraad hebben we nu een bedrijf dat de werkzaamheden wel wil uitvoeren. Ik heb er goede hoop op dat het werk binnen 2 jaar klaar is en ook bewoners en ondernemers in het noordoostelijk deel van de gemeente van snel internet gebruik kunnen maken.’’

Thuiswerken en streamingdiensten

Snel internet is een voorziening waar heel veel mensen gebruik van maken. Dat bleek nadrukkelijk de afgelopen jaren waarin het thuiswerken een grote vlucht nam en een snelle verbinding noodzakelijk is om via Teams of Zoom te kunnen overleggen. Ook voor het volgen van onderwijs, de toenemende digitalisering van de zorg en het versturen van grotere bestanden is een snelle verbinding onontbeerlijk evenals voor het volgen van series en films op een van de streamingdiensten.
De aanleg van glasvezel in het buitengebied is door de grote afstanden die afgelegd moeten worden en de gesteldheid van de bodem een duur en ingewikkeld werk. In de samenwerkingsovereenkomst die is afgesloten tussen gemeente en Glasdraad zijn afspraken gemaakt over de uitvoering hiervan en de vergoeding van de kosten die de gemeente in rekening brengt bij Glasdraad. Glasdraad gaat ook snel internet aanleggen in het buitengebied van Stichtse Vecht. Wethouder Dick Polman van die gemeente tekende daarvoor dinsdag 27 juni eveneens een samenwerkingsovereenkomst met Glasdraad. 

Na de zomer start informatiecampagne

Glasdraad start na de zomer met een campagne om inwoners van het buitengebied te attenderen op de mogelijkheid een aansluiting op het glasvezelnet te krijgen. Elk adres in het gebied krijgt de mogelijkheid te worden aangesloten. Glasdraad organiseert informatiebijeenkomsten en inschrijfdagen over hoe inwoners zich kunnen inschrijven en wat de voorwaarden zijn. 

pbweek26_23081_aanleg snel internet

Fotobijschrift: De wethouders Anja Vijselaar (linksvoor) van De Ronde Venen en Dick Polman (rechts) van Stichtse Vecht tekenden dinsdag 27 juni een samenwerkingsovereenkomst met Glasdraad voor de aanleg van snel internet in het buitengebied.