Strandbal lek? Breng hem naar het afvalbrengstation!

Het is zomer! Dat betekent dat we de opblaasbare zwembaden en bijbehorende plastic luchtbedden, strandballen en vrolijke opblaasfiguren weer van zolder halen. Maar wat als ze lek zijn en je er vanaf wilt? Breng ze dan naar onze afvalbrengstations. Daar zamelen we ze in om te verwerken tot nieuwe producten. Door afval opnieuw te gebruiken tonen we hart voor ons milieu!

Niet verbranden maar opnieuw gebruiken 

Kapotte opblaasbare producten belanden normaal gesproken bij het grofvuil of restafval. Dat gaat naar een verbrandingsoven. Zonde, want het PVC kan prima opnieuw worden gebruikt. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het levert ook grondstoffen op voor nieuwe producten. Daarom doet gemeente De Ronde Venen mee aan een proef waarbij deze artikelen apart worden ingezameld en verwerkt.

Lever kapotte opblaasartikelen in op het afvalbrengstation

Op de afvalbrengstations in Mijdrecht en Abcoude staat een aparte bak waar opblaasbare producten gratis apart ingeleverd kunnen worden. 

Welke opblaasbare producten kunnen ingeleverd worden?

In principe kunnen alle plastic opblaasartikelen worden ingeleverd, behalve ballonnen. Denk bijvoorbeeld aan opblaasbare zwembaden, luchtbedden, strandballen, zwembanden en –bandjes en opblaasfiguren.

Waarom niet bij het PMD?

PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blikjes) en drankpakken. Dit gaat om verpakkingen als lege shampooflessen en plastic zakken van pasta, rijst, brood of koekjes. Opblaasartikelen zijn geen verpakkingen. De recyclinginstallatie waar PMD naartoe gaat, kan geen zwembadjes of luchtbedden verwerken. Het kan er zelfs voor zorgen dat het PMD wordt afgekeurd en moet worden verbrand. Of voor storingen in de installatie. Doe opblaasartikelen daarom niet bij het PMD!

Wat gebeurt er met het verzamelde materiaal?

De verzamelde opblaasbare producten gaan naar Vinylrecycling, in Lelystad. Daar wordt het materiaal gecontroleerd en vervolgens verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten. Er worden bijvoorbeeld tuinslangen, schoenzolen en slippers van gemaakt. Ook wordt er dakbedekking van gemaakt. 

Waarom deze proef?

De Ronde Venen zoekt steeds naar goede manieren om afval zoveel mogelijk her te gebruiken. Hergebruik van spullen en materialen is beter voor het milieu en levert grondstoffen op voor nieuwe producten. De proef duurt tot en met september en wordt na afloop geëvalueerd.