Voorkom inbraak in uw woning

Een inbraak in een woning is nooit voor 100 procent te voorkomen, maar u kunt het inbrekers wel moeilijk maken om toe te slaan. Zeker de voorjaarsvakantie, die in een deel van de gemeente al is begonnen en in een ander deel volgende week begint, is voor inbrekers een populair moment om er op uit te trekken. Let daarom extra op en laat uw vakantie niet bederven en neem maatregelen.

Gaat u op vakantie?

Wek daarom tijdens uw afwezigheid de indruk dat er iemand thuis is door bijvoorbeeld tijdschakelaars op lampen te installeren. Vraag goede buren of bekenden om de post uit het zicht te leggen en een oogje in het zeil te houden.

Verdachte situatie? Bel direct 112

Blijft u thuis, blijf dan goed opletten in uw buurt. Ziet u iemand die u niet vertrouwt? Spreek diegene eens aan of bel 112. Inbrekers hebben een hekel aan oplettende bewoners. Ook gaan inbrekers voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn een woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Op politie.nl vindt u de meest beproefde woninginbraakmethoden van een inbreker én wat u hiertegen kunt doen.

Tips tegen inbreken tijdens vakantie

•    Sluit ramen en deuren en doe ze op slot. Haal de sleutels er uit en berg ze op.
•    Een woning die dag en nacht donker is, is voor een inbreker een duidelijke hint. Breng tijdschakelaars aan op uw verlichting.
•    Inbrekers rijden geregeld door de wijk op zoek naar inbraakgevoelige huizen. Rij niet dagen voordat u op vakantie gaat met een dakkoffer op uw auto. Een goede inbreker heeft in de gaten dat u op vakantie gaat.
•    Kijk uit met wat u de digitale wereld laat weten. Een crimineel kan onbedoeld uw Tweet, Facebookbericht of weblog onder ogen krijgen. Bovendien: wat weet u van uw internetvrienden en zijn ze te vertrouwen?

Meer preventietips vindt u www.politie.nl