U kunt digitaal een afspraak maken voor een paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Voor alle andere producten of diensten bel voor een afspraak 0297 - 29 16 16.

Waterwegen in De Ronde Venen

Op deze pagina vindt u allerlei informatie over het waterwegen onderhoud van Waternet, in onze gemeente.

Polders en sloten

In de gemeente zijn veel polders die lager liggen dan het zeeniveau van 0m NAP. Tijdens een regenbui betekent dit dat deze polders heel langzaam vol lopen. Om het water af te voeren is er een heel stelsel van sloten aangelegd die worden leeggepompt door een gemaal. Uiteindelijk wordt dit water via het Amsterdam-Rijnkanaal naar zee afgevoerd.

Voor de hoofdwatergangen van het sloten stelsel is het waterschap Amstel Gooi en Vecht (AGV) verantwoordelijk. Hiervoor zijn regels opgesteld met de naam 'de Keur'.
Een uitgebreide uitleg van 'de Keur' vindt u hier.

Sloten

In de praktijk betekend dit dat Waternet, de uitvoerende tak van AGV, in de zomer en in de winterperiode de sloten schoonmaakt van organisch materiaal om de doorstroming van het water te stimuleren. Voor andere eigenaren van sloten, zoals onder andere de gemeente, geldt ook 'de Keur' en moet in de winterperiode de sloten worden schoongemaakt. Het zogenaamde 'sloten'.

Een machine haalt het slootvuil met een zeef uit de sloot en zet dit als een hoop op de kant.
Het slootvuil kan dan uitlekken om te drogen en ook dieren en insecten krijgen hierdoor de kans om weer terug de sloot in te kruipen. Deze hopen moeten daarom niet eerder dan 4 dagen na het maaien en uiterlijk 14 dagen na het maaien verwijderd worden. Het slootvuil moet in stedelijk gebied worden afgevoerd naar een erkende verwerker om te composteren. In het buitengebied wordt het slootvuil op de kant gezet om daar ter plaatse te composteren. De meeste sloten in het stedelijk gebied zijn hoofdwatergangen en daarom in onderhoud van Waternet.

Bijbehorende kaart vindt u hier.

Heeft u een klacht over het sloten? Geef dit dan door via Waternet.

Slootvuil

Baggeren

Om de 10 tot 15 jaar worden de sloten gebaggerd en ontdaan van veen om ze op diepte te houden.
Voor de hoofdwatergangen in het stedelijk gebied wordt dit door Waternet geregeld. Met machines wordt het veen uit de sloot gehaald op een plek langs de sloot. Dit veen wordt afgevoerd naar een depot bij een boer waar het indroogt en hergebruikt wordt als landbouwgrond.