Regelingen Coronavirus

De verspreiding van het virus zorgt voor veel aandacht en vragen. Ook bij ondernemers. Op deze pagina vindt u meer informatie voor ondernemers die getroffen worden door de maatregelen rondom het coronavirus.

Heeft u vragen over de regelingen van de gemeente?

  • Mail dan naar bedrijven@derondevenen.nl of neem contact op met onze accountmanager Erwin Bos, T. 06 823 12 825.
  • Voor vragen over regelingen van de Rijksoverheid kunt u terecht bij de K.V.K.-hotline op 0800 - 2117.

 

Regelingen vanuit gemeente De Ronde Venen

Regeling Wat betekent het? Voor wie is het?
Uitstel gemeentelijke belastingen Gemeente De Ronde Venen wil ondernemers helpen door deze coronacrisis heen te komen. Daarom verlenen wij uitstel van de betaling van gemeentelijke belastingen zoals de O.Z.B. en de B.I.Z. (voor centrum Mijdrecht) Ondernemers uit De Ronde Venen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook zzp'ers en ondernemers die actief zijn in de kunst en cultuur, stichtingen en verenigingen.
Extra ondersteuning voor zelfstandigen (T.O.Z.O., vereenvoudiging van de Bbz-regeling) Indien u als ondernemer of zzp'er in acute financiële problemen komt door de coronacrisis, komt u mogelijk in aanmerking voor tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen. De ondersteuning duurt maximaal 3 maanden en kan met terugwerkende kracht ingaan op 1 maart 2020. De hoogte van uw uitkering is afhankelijk van uw situatie. Meer informatie over de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) leest u op de website van de rijksoverheid. U kunt deze regeling aanvragen via de volgende link gemeente Utrecht. Ondernemers of zzp'ers in acute geldnood door de coronacrisis.

 

Regelingen vanuit de Rijksoverheid

Regeling Wat betekent het? Voor wie is het?
T.O.G.S. (Noodloket) Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren.
Veel ondernemers worden direct getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus in te dammen. Hiervoor kunnen de ondernemers een eenmalige tegemoetkoming ontvangen. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Deze voorwaarden worden op dit moment uitgewerkt door de Rijksoverheid. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Het Noodloket is bedoeld voor sectoren waar de coronamaatregelen van de overheid grote gevolgen hebben voor de inkomsten. Zoals eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, de reisbranche, kappers, visagisten, schoonheidssalons en nagelstudio’s. 
Vanaf 30 maart wordt deze lijst uitgebreid. 
B.M.K.B.-regeling De verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (B.M.K.B.-regeling) is versneld opengesteld. Dit heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) besloten. Dankzij deze maatregel kunnen banken makkelijker en sneller krediet verruimen en kunnen ondernemers eerder en meer geld lenen. De regeling is van kracht vanaf maandag 16 maart 2020 en maakt onderdeel uit van een eerder aangekondigd pakket aan maatregelen van het kabinet om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen. Meer informatie over de BMKB-regeling is te lezen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Neem contact op met uw bank over een aanvraag voor de B.M.K.B.. Deze maatregel is voor het MKB. Zzp’ers kunnen ook gebruik maken van de BMKB. Zzp’ers hebben vaak een minder grote financieringsbehoefte en maken er dan ook minder gebruik van
De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (N.O.W.) De NOW komt in plaats van de al bestaande werktijdverkorting. De werktijdverkorting komt hiermee te vervallen. De N.O.W. is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met een groot omzetverlies tegemoet te komen. Werkgevers kunnen hierdoor werknemers met een vast en flexibel contract doorbetalen. Lees meer over deze regeling op de website van de Rijksoverheid. Hier staan ook de voorwaarden aan deze regeling. Werkgevers die te maken hebben met ten minste 20% verwacht omzetverlies.
Belastingmaatregelen Het kabinet heeft een aantal belastingmaatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om bijzonder uitstel van betaling aan te vragen voor belastingschulden. Ook kunt u uitstel vragen voor de betaling van inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid en de belastingdienst. Ondernemers en zzp'ers

 

Heeft u vragen over deze regelingen?

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een overzicht van alle financiële maatregelingen vanuit het rijk.

U kunt ook terecht bij:

 

Er zijn ook websites voor specifieke bedrijfssectoren waar u terecht kunt met vragen

  • Om handels- en productiebedrijven te ondersteunen heeft ondernemersvereniging Evofenedex de coronacheck voor handel en logistiek gelanceerd.
  • Wat betekent het coronavirus voor uw winkel, personeel en vragen van uw klanten? Informatie en antwoorden van InRetail op vragen over het coronavirus voor de retail.
  • OnderhoudNL, de vereniging voor schilders en onderhoudspecialisten, heeft een meldpunt geopend voor ondernemers met vragen.
  • In een liveblog deelt Transport en Logistiek Nederland updates over het coronavirus en wat het betekent voor de transportsector.