Regelingen coronavirus (update 26 mei)

De verspreiding van het virus zorgt voor veel aandacht en vragen. Ook bij ondernemers. Op deze pagina vindt u meer informatie voor ondernemers die getroffen worden door de maatregelen rondom het coronavirus.

Algemene informatie

Vanaf maandag 11 mei geven we elkaar stap voor stap meer ruimte. Dit kan alleen als iedereen zich aan de maatregelen tegen het coronavirus blijft houden. Op de website van de Rijksinformatie staat meer over de versoepeling en de voorwaarden. Hieronder leest u wat dit betekent voor ondernemers.

Wat kan wanneer? - Factsheet 19 mei  

Contactberoepen
 • Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk. Het gaat om rij-instructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat, enz.).
 • Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd.
 • Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.
Verwachting per 1 juni

Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende wordt toegestaan:

 • Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden;
 • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden: 
  • een maximum van 30 personen (incl. personeel) en 1,5 meter afstand;
  • bezoekers moeten reserveren;
  • in een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
Verwachting per 1 juli

Als het virus onder controle blijft, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open. Ook kan het maximum aantal bezoekers hopelijk worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten. 

Verwachting per 1 september

Als het virus onder controle blijft, gaat ook de deur van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers. Alle contactsporten en binnensporten zijn weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal. Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.

Regelingen vanuit gemeente De Ronde Venen

Vragen en contact

In onderstaand overzicht staan de regelingen voor ondernemers vanuit gemeente De Ronde Venen. Heeft u vragen over de regelingen?

 • Mail dan naar bedrijven@derondevenen.nl of neem contact op met onze accountmanager Erwin Bos: 06 82 31 28 25.
 • Voor vragen over regelingen van de Rijksoverheid kunt u terecht bij de K.V.K.-hotline op 0800 - 2117. 
Uitstel gemeentelijke belastingen

Wat betekent het?

Gemeente De Ronde Venen wil ondernemers helpen door deze coronacrisis heen te komen. Daarom verlenen wij uitstel van de betaling van gemeentelijke belastingen zoals de O.Z.B. en de B.I.Z. (voor centrum Mijdrecht).

Voor wie is het?

Ondernemers uit De Ronde Venen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook zzp'ers en ondernemers die actief zijn in de kunst en cultuur, stichtingen en verenigingen.

Extra ondersteuning voor zelfstandigen (T.O.Z.O., vereenvoudiging van de Bbz-regeling)

Wat betekent het?

Indien u als ondernemer of zzp'er in acute financiële problemen komt door de coronacrisis, komt u mogelijk in aanmerking voor tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen. De ondersteuning duurt maximaal 3 maanden en kan met terugwerkende kracht ingaan op 1 maart 2020. Deze regeling wordt verlengd met drie maanden van 1 juni tot 1 september. Hier dient u opnieuw een aanvraag voor te doen. Dit is mogelijk vanaf 10 juni. LET OP: de voorwaarden wel veranderd! De hoogte van uw uitkering is afhankelijk van uw situatie.

Meer informatie over de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) leest u op de website van de rijksoverheid. U kunt deze regeling aanvragen via de volgende link gemeente Utrecht. De hoogte van uw uitkering is afhankelijk van uw situatie. Meer informatie over de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) leest u op de website van de rijksoverheid. U kunt deze regeling aanvragen via de volgende link gemeente Utrecht.

T.O.Z.O. Bedrijfskrediet 

Wat betekent het?

Zelfstandige ondernemers die tekorten hebben gekregen door de maatregelen tegen het coronavirus, kunnen een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen. Lees meer over de exacte eisen en termijnen op de website van Rijksoverheid. Vanaf 6 mei kunt u deze regeling aanvragen via gemeente Utrecht.  

Voor wie is het?

Ondernemers of zzp'ers in acute geldnood door de coronacrisis. 

Regelingen vanuit Rijksoverheid

Klein Krediet Corona

Wat betekent het?

Het kabinet heeft het Klein Krediet Corona opgezet. Hierdoor is het mogelijk voor ondernemingen met een relatief kleine financieringsbehoefte om overbruggingskredieten aan te vragen. De leningen worden verstrekt door de banken. Meer informatie over het Klein Krediet Corona vindt u op website van Rijksoverheid. 

Voor wie is het?

Ondernemingen met een relatief kleine financieringsbehoefte.

COL-regeling

Wat betekent het?

De Corona Overbruggingslening (COL) draagt bij aan de verbetering van de liquiditeitspositie van innovatieve bedrijven. Het centrale loket waar ondernemers hun aanvraag moeten indienen is TechLeap.nl. Vanuit dit loket worden de aanvragen over het land verdeeld.

Voor wie is het?

Ondernemingen in de start-up of scale-up fase en innovatief MKB dat moeilijk toegang heeft tot andere ondersteuningsmaatregelen.

T.O.G.S. (Noodloket)

Wat betekent het?

Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren. Veel ondernemers worden direct getroffen door de maatregelen van de overheid om het coronavirus in te dammen. Hiervoor kunnen de ondernemers een eenmalige tegemoetkoming ontvangen. De lijst met sectoren die hiervoor in aanmerking komen wordt regelmatig aangepast. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Deze voorwaarden en de actuele lijst van sectoren vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Voor wie is het?

Het Noodloket is bedoeld voor sectoren waar de coronamaatregelen van de overheid grote gevolgen hebben voor de inkomsten. Zoals eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, de reisbranche, kappers, visagisten, schoonheidssalons en nagelstudio’s.

B.M.K.B.-regeling

Wat betekent het?

De borgstelling midden- en kleinbedrijf (B.M.K.B.-regeling) laat banken makkelijker en sneller krediet verruimen en kunnen ondernemers eerder en meer geld lenen. De regeling is van kracht vanaf maandag 16 maart 2020 en maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen van het kabinet om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen. Meer informatie over de BMKB-regeling is te lezen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Neem contact op met uw bank over een aanvraag voor de B.M.K.B..

Voor wie is het?

Deze maatregel is voor het MKB. Zzp’ers kunnen ook gebruik maken van de BMKB. Zzp’ers hebben vaak een minder grote financieringsbehoefte en maken er dan ook minder gebruik van

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (N.O.W.)

Wat betekent het?

De N.O.W. is gekomen in de plaats van de al bestaande werktijdverkorting. De werktijdverkorting komt hiermee te vervallen. De N.O.W. is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met een groot omzetverlies tegemoet te komen. Werkgevers kunnen hierdoor werknemers met een vast en flexibel contract doorbetalen.
De eerste aanvraag termijn was van 1 maart tot 1 juni. De NOW 2.0 is een verlenging van drie maanden met aangepaste voorwaarden. Lees meer over deze regeling op de website van de Rijksoverheid. Hier staan ook de voorwaarden van deze regeling.

Voor wie is het?

Werkgevers die te maken hebben omzetverlies. De regeling is per 6 april geactiveerd. Per 28 april kunnen ook werkmaatschappijen gebruikmaken van deze regeling. Lees meer over de exacte eisen en termijnen op de website van de Rijksoverheid.

Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)

Wat betekent het?

De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB is een belastringvrije tegemoetkoming bovenop de N.O.W. om te zorgen dat MKB-ondernemers hun vaste materiële kosten kunnen betalen. Bedrijven krijgen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetderving een tegemoetkoming voor hun vaste lasten. Meer informatie over de TVL vindt u op website van Rijksoverheid.

Voor wie is het?

De getroffen sectoren uit de TOGS-regeling komen in aanmerking voor deze regeling. Zoals MKB-ondernemers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters. 

Belastingmaatregelen

Wat betekent het?

Het kabinet heeft een aantal belastingmaatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om bijzonder uitstel van betaling aan te vragen voor belastingschulden. Ook kunt u uitstel vragen voor de betaling van inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid en de belastingdienst.

Voor wie is het?

Ondernemers en zzp'ers

Heeft u vragen over deze regelingen?

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een overzicht van alle financiële maatregelingen vanuit het rijk.

U kunt ook terecht bij:

Er zijn ook websites voor specifieke bedrijfssectoren waar u terecht kunt met vragen
 • Om handels- en productiebedrijven te ondersteunen heeft ondernemersvereniging Evofenedex de coronacheck voor handel en logistiek gelanceerd.
 • Wat betekent het coronavirus voor uw winkel, personeel en vragen van uw klanten? Informatie en antwoorden van InRetail op vragen over het coronavirus voor de retail.
 • OnderhoudNL, de vereniging voor schilders en onderhoudspecialisten, heeft een meldpunt geopend voor ondernemers met vragen.
 • In een liveblog deelt Transport en Logistiek Nederland updates over het coronavirus en wat het betekent voor de transportsector.