Ondernemen in coronatijd - 2 juni 2020

Het zijn heftige tijden en stap voor stap gaan we naar de volgende fases. Veel ondernemers worden uitgedaagd om binnen de gedragsregels de bedrijfsactiviteiten uit te oefenen. Dat is niet makkelijk, maar noodzakelijk om het virus zo veel mogelijk te beperken.

Beste ondernemer,

Het zijn heftige tijden en stap voor stap gaan we naar de volgende fases. Veel ondernemers worden uitgedaagd om binnen de gedragsregels de bedrijfsactiviteiten uit te oefenen. Hierbij geldt het natuurlijk voor kappers, schoonheidssalons en horeca. Dat is niet makkelijk, maar noodzakelijk om het virus zoveel mogelijk te beperken.

Steunmaatregelen van Rijksoverheid en gemeente 2.0

Zoals we hebben kunnen horen wordt het pakket aan steunmaatregelen verlengd of uitgebreid. Onze TOZO-regelingen worden voor ons uitgevoerd door de gemeente Utrecht. De nieuwe TOZO-regeling is voor een periode van vier maanden, met als aanscherping dat er nu wel een toetsing is van het inkomen van de partner. De aanvraag kan vanaf 10 juni worden ingediend. Alle informatie hierover kunt u terugvinden op onze site www.derondevenen.nl/ondernemers

Horeca

Vanuit de gemeente is er afgelopen week een email verstuurt naar alle horeca ondernemers met een horecavergunning om te vragen of de gemeente kan helpen met het bedenken van creatieve oplossingen voor de uitdagingen die ze hebben.
Hierbij is aangeven dat de gemeente bereidt is tot het mogelijke maken van een tijdelijke ruimtelijke versoepeling van de terrassen. Voorwaarden is dat ondernemer(s) gevraagd wordt een plan in te dienen. Dit wordt snel en zorgvuldig beoordeeld. Heeft u idee, stuur een email naar horeca@derondevenen.nl en er wordt zo snel mogelijk contact opgenomen met u. Tevens is er besloten om voor deze tijdelijke vergunning geen leges in rekening te brengen.

Werkgelegenheid

Verder heeft wethouder Alberta Schuurs overleg gehad met de voorzitters van de ondernemersverenigingen over de verwachtingen over de werkgelegenheid. Als uitkomst daarvan is een overzicht gestuurd van de mogelijke ondersteuning die de gemeente kan leveren. Voor degenen die toch mensen zoeken is inzicht gegeven in het soort werk dat de mensen die bij ons in de bijstand zitten zouden kunnen doen. Dit krijgt nog een vervolg.

Stel & sparren

Afgelopen weken hebben we drie keer een online overleg georganiseerd met ondernemers. Dit vindt elke donderdag digitaal plaats van 19.30 tot 20.30 uur. Donderdag 4 juni is het volgende digitale overleg. Wethouder Rein Kroon en onze accountmanager bedrijven zijn hierbij aanwezig. Thema voor komend overleg is. “Hoe werken de verruimende maatregelen vanaf 1 juni”. Via onze ondernemersverenigingen krijgt u hiervoor een uitnodiging. Ook kunt u de link om deel te nemen vinden op onze website www.derondevenen.nl/ondernemers.

Economische monitor Utrecht

Bij deze willen we jullie er nogmaals op attenderen dat de provincie Utrecht wekelijks de actuele economische ontwikkelingen van de bedrijven en sectoren in de regio bijhoudt op www.provincie-utrecht.nl/onderwerpen/alle-onderwerpen/corona, in het dossier Monitor Economische Impact. U vindt er analyses, cijfers en ontwikkelingen in uw regio en sector. Naast het regionale beeld is er aandacht voor landelijke maatregelen, scenario’s en prognoses. De monitor is erg informatief en zeker de moeite van het lezen waard.

Bezoek

Heeft u andere vragen, ideeën of suggesties? Wilt u dat wij langskomen op bedrijfsbezoek? Neem contact op met accountmanager Bedrijven Erwin Bos; bedrijven@derondevenen.nl of 06 82 31 28 25.

Wij denken graag met u mee!

Met vriendelijke groet,

Drs. Rein Kroon (Wethouder economie) en Drs. Alberta Schuurs (Wethouder arbeidsmarkt en financiën)

Download de brief aan ondernemers