Financiële regeling voor een monument aanvragen

Er zijn verschillende subsidies en leningen voor het kopen, onderhouden of restaureren van een monument. Waar u deze aanvraagt, hangt af van het soort subsidie of lening.

Er zijn verschillende subsidies en leningen voor het onderhouden of restaureren van een monument.

Heeft u een gemeentelijk monument? Dan kunt u bij de gemeente een subsidie aanvragen, waarmee een deel van de kosten wordt vergoed. U kunt dit aanvragen via onderstaand aanvraagformulier.

U kan subsidie krijgen wanneer u een gemeentelijk monument of beeldbepalend pand bezit. Voor een gemeentelijk monument kan u 25% van de subsidiabele instandhoudingskosten vergoed krijgen, met een maximum van €6.500. Voor een beeldbepalend pand kan u 25% van de subsidiabele instandhoudingskosten vergoed krijgen, met een maximum van €3.000.

De subsidieverordening gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden vindt u hier.

Daarnaast kunt u een Cultuurfonds-hypotheek bij het Nationaal Restauratiefonds aanvragen. Dit is een lening met een lage rente. De lening gebruikt u voor restauratie. De kosten van gemeentelijke monumenten kunt u niet aftrekken van de belasting.

Bezit u een rijksmonument? Dan is het vaak wel mogelijk de onderhoudskosten voor uw monument af te trekken van de belasting. U kunt financiële ondersteuning krijgen via:

logo DigiDNu een aanvraag gemeentelijke monumentensubsidie doen via DigiD

logo eHerkenningNu een aanvraag gemeentelijke monumentensubsidie doen via eHerkenning

Kijk voor meer informatie over de Cultuurfonds-hypotheek, de Restauratiefonds-hypotheek, de Monumenten-hypotheek en de lening voor energiebesparend restaureren op de website van het Nationaal Restauratiefonds.

Wilt u meer informatie over de subsidie? Kijk op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. U kunt daar ook de financieringscheck doen.

Voor meer informatie over gemeentelijke subsidie kunt u contact opnemen met de gemeente via T. 0297 29 16 16 of E. gemeente@derondevenen.nl

U deelt persoonsgegevens met ons. Wij gaan daar zorgvuldig mee om. U leest er meer over in onze privacyverklaring en privacyrechten.