Iemand machtigen om voor u te stemmen bij verkiezingen

Als u zelf niet kunt stemmen, dan kunt u iemand machtigen. Dat betekent dat u iemand anders toestemming geeft om voor u te stemmen. Dit kan op 2 manieren:

• U machtigt iemand via uw stempas (onderhandse volmacht). Dit kan alleen als de gemachtigde in dezelfde gemeente stemt als u.
  • U machtigt iemand schriftelijk. Dan krijgt degene die namens u gaat stemmen een volmachtbewijs toegestuurd. Dit kan nu ook digitaal. Dit was mogelijk tot vrijdag 12 maart 17.00 uur.

Bent u tijdelijk in het buitenland, maar staat u nog wel ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Dan kunt u ook iemand machtigen om voor u te stemmen. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Den Haag.

Voor een volmacht voor de verkiezingen geldt dat de gemachtigde:

• voor maximaal 3 personen per volmacht mag stemmen
  • de volmachtstem tegelijk moet uitbrengen met zijn of haar eigen stem
  • bij het stemmen de machtiging(en) moet laten zien
  • zich bij het stemmen moet identificeren

Zo machtigt u iemand via uw stempas (onderhandse volmacht):

• Iemand machtigen met uw stempas kan tot op de dag van de verkiezingen.
  • Vul de gegevens in op de achterkant van de stempas.
  • Zet uw handtekening.
  • Laat de gemachtigde zijn of haar handtekening zetten. De gemachtigde is degene die namens u gaat stemmen.
  • Geef de gemachtigde een kopie van uw identiteitsbewijs mee. Uw identiteitsbewijs mag op de dag van de verkiezing maximaal 5 jaar verlopen zijn. De gemachtigde mag de kopie ook via een smartphone of tablet laten zien. De kopie moet wel goed leesbaar zijn.
  • De gemachtigde neemt uw stempas en de kopie van uw identiteitsbewijs mee naar een stembureau om te stemmen.

U kunt iemand machtigen om voor u te stemmen. U kunt met uw stempas iemand machtigen. Het is niet meer mogelijk een schriftelijke volmacht te geven. De deadline voor het aanvragen daarvan is verstreken.

Als u een aanvraag of melding doet, heeft de gemeente uw persoonsgegevens nodig. De gemeente behandelt uw persoonsgegevens zorgvuldig. In de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) staat hoe de gemeente met uw persoonsgegevens moet omgaan.

De belangrijkste regels zijn:

• De persoonsgegevens waar de gemeente om vraagt, zijn nodig voor het afhandelen van uw aanvraag of melding.
  • De gemeente registreert en verwerkt uw gegevens op een veilige, vertrouwelijke en zorgvuldige manier.
  • De gemeente gebruikt uw gegevens alleen voor het verwerken van uw aanvraag of melding (of voor iets wat daar rechtstreeks verband mee heeft).
  • Uw persoonsgegevens blijven niet langer bewaard dan nodig is voor het verwerken van uw aanvraag of melding.
  • Andere organisaties krijgen uw gegevens alleen als dit wettelijk verplicht is.
  • Als u hierom vraagt, dan vertelt de gemeente u waarvoor de gegevens nodig zijn en wat ermee gebeurt.