Ambtsketen

In 2016 is een nieuwe ambtsketen voor de burgemeester van De Ronde Venen gemaakt. Deze keten is op 9 januari 2017 door burgemeester Divendal voor het eerst gedragen. 

De burgemeester draagt de ambtsketen op officiële momenten. Bijvoorbeeld als hij de gemeenteraad voorzit, als de koning de gemeente bezoekt of tijdens het uitreiken van koninklijke onderscheidingen. 

In 2016 is een nieuwe ambtsketen voor de burgemeester van De Ronde Venen gemaakt. Deze keten is op 9 januari 2017 door burgemeester Divendal voor het eerst gedragen. 

De ambtsketen is geheel gemaakt van zilver. Dit zilver is door inwoners geschonken. Na een oproep stelden inwoners voor ruim vier kilo aan zilveren bestek, kettinkjes en armbanden beschikbaar. Dit is omgesmolten en gebruikt voor de nieuwe keten. De keten is ontworpen en vervaardigd door drie lokale juweliers. Dat zijn Swaab en Van Beek uit Mijdrecht en Hartel uit Wilnis. 

De ambtsketen bestaat uit een aantal schakels en een penning. Op de voorzijde van de penning is het gemeentewapen van de gemeente De Ronde Venen te zien. Deze zijde is te zien als de burgemeester de gemeente vertegenwoordigt. Op de achterzijde van de penning is het rijkswapen afgebeeld. Deze zijde wordt zichtbaar gedragen als de burgemeester het rijk vertegenwoordigt. 

In de schakels van de keten zijn schildjes verwerkt met daarop kenmerkende gebouwen of bruggen uit de acht kernen van De Ronde Venen: de kerk in Amstelhoek, de Pondskoekersluis in De Hoef, de kerk in Vinkeveen, de molen in Wilnis, het Notarishuis in Mijdrecht, de ophaalbrug in Baambrugge, de kerk in Waverveen en het oude station (de Witte Dame) in Abcoude. De illustraties op de keten zijn gemaakt door Rob Ramp.