Baambrugse Zuwe

De gemeente werkt aan een duurzame oplossing om het verzakken van de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen tegen te gaan.

Wat

De Baambrugse Zuwe is ooit ontstaan als een weg door een moerassig landschap. Die zachte ondergrond zorgt er voor dat de weg wegzakt. Dit geldt niet voor de eerste 900 meter, komende vanuit het dorp. Dit deel van de Baambrugse Zuwe is onderheid.

Door jaarlijks delen van de weg van een nieuwe laag asfalt te voorzien, blijft de weg net boven het waterpeil van de naastgelegen sloten. Door de weg steeds op te hogen met een nieuwe laag asfalt is op sommige plaatsen een dik pakket asfalt ontstaan. 

Ook de waterleiding onder de weg heeft problemen. In 2023 is de leiding verschillende keren gebroken en zaten aanwonenden zonder water. De breuken ontstaan omdat de leidingen bijna aan het einde van hun levensduur zijn, gemaakt zijn van breekbaar cement, de ondergrond niet stabiel is en omdat constant het gewicht van het asfalt op de leidingen drukt. Om de leidingen te bereiken, moet waterleidingsbedrijf Vitens dikke lagen asfalt openbreken. De weg moet daarom soms voor meerdere dagen worden afgesloten.

De gemeente wil een duurzame oplossing voor de weg en de waterleiding. Daarvoor doet een gespecialiseerd bureau onderzoek naar een oplossing die aanvaardbaar is voor alle partijen. 

Vitens wil de waterleiding snel vervangen voor een nieuwe. Gekeken wordt naar de mogelijkheid de leiding naast de weg aan te leggen. Hierdoor kunnen storingen in de toekomst makkelijker worden verholpen.

Via deze projectpagina houden we u op de hoogte van het onderzoek en de vervolgstappen.

Waar

De ontwikkeling van de weg betreft de Baambrugse Zuwe vanaf het deel dat in 2011 is gerenoveerd tot aan de Groenlandsekade.

Wanneer

  • 2025*
    • Onderzoek en voorbereiding
  • 2026*
    • Uitvoering 

*Genoemde data zijn onder voorbehoud

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de plannen en ontwikkelingen over het project Baambrugse Zuwe? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

 

Contact

Heeft u vragen? We beantwoorden ze graag. U kunt hiervoor contact opnemen met projectleider Hans Veerman via 0297 29 16 16.

Bijlagen

Gemeente en Vitens werken samen bij vervangen waterleiding
Presentatie bewonersavond 11 december 2023
Nieuwsbrief Baambrugse Zuwe Nr 1