Openbaar vervoer

De provincies en vervoerregio’s zijn in Nederland verantwoordelijk voor het openbaar vervoer. Het rijk is verantwoordelijk voor het treinvervoer.

Openbaar Vervoer in De Ronde Venen
Er staat in het gemeentelijk Strategisch OV plan wat de gemeente belangrijk vindt. De gemeente probeert de provincie Utrecht te overtuigen om de wensen uit het Strategisch OV-plan uit te voeren. De gemeente is wel zelf verantwoordelijk voor de bushalten inclusief de fietsenstallingen en de abri’s.

Wat staat er in het Strategisch OV-plan?
De gemeente wil snelle buslijnen voor de forens en scholier en ondersteunende lijnen voor de inwoners die minder goed ter been zijn. Zo blijft de gemeente leefbaar! 

De gemeenteraad heeft een Strategisch OV-plan vastgesteld om de beslissende partijen voor het openbaar vervoer te overtuigen. De belangrijkste punten zijn:

  • Lijnen worden versneld via de route Mijdrechtse Dwarsweg, N212 en N201 en gaan zo mogelijk vaker rijden.
  • Er moeten snelle en hoog frequente lijnen komen naar Breukelen, Amsterdam Bijlmer/Arena en Uithoorn, waar reizigers kunnen overstappen.
  • Lijnen met een lage frequentie rijden door de kernen Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen, bijvoorbeeld de bus naar Woerden en Hilversum.
  • Een Flex-systeem vult de lijnen aan. Ook in Vinkeveen, Abcoude, Baambrugge en Loenen.
  • De bushalten van de versnelde lijnen worden veilig en comfortabel uitgevoerd en tijdig aangelegd.
  • De gemeente is voor aanpassing van de route van buslijn 120 via Station Abcoude.
  • Op langere termijn wordt gekeken naar de mogelijkheden van de Amsteltram (de tramlijn van Amsterdam-Zuid naar Uithoorn, 2024) en eventueel station Loenersloot.

Nieuwe OV dienstregeling Syntus vanaf 11 december 2022
Vanaf 11 december 2022 is het openbaar vervoer in De Ronde Venen veranderd. Het grote voordeel van de nieuwe dienstregeling zijn snellere verbindingen met belangrijke OV-knooppunten, waardoor inwoners sneller in Amsterdam Bijlmer/Arena, Breukelen en Uithoorn zijn. Bekijk de belangrijkste wijzigingen in het nieuwsbericht van 10 november 2022 en op de website van Syntus. 

Meer informatie over de nieuwe dienstregeling
De communicatie over de nieuwe dienstregeling (incl. alle nieuwe folders en lijnnetkaarten van de bussen) vindt u op syntusutrecht.nl/dienstregeling. Wilt u weten wat er verandert voor uw reis? Plan dan uw reis vooraf met de reisplanner.