Openbaar vervoer

De provincies en vervoerregio’s zijn in Nederland verantwoordelijk voor het openbaar vervoer. Het rijk is verantwoordelijk voor het treinvervoer.

Openbaar Vervoer in De Ronde Venen

Er staat in het gemeentelijk Strategisch OV-plan  wat de gemeente belangrijk vindt. De gemeente probeert de provincie Utrecht te overtuigen om de wensen uit het Strategisch OV-plan uit te voeren. De gemeente is wel zelf verantwoordelijk voor de bushalten inclusief de fietsenstallingen en de abri’s.

Het OV is eenvoudig, snel en goedkoop

Reizen met het OV is bijzonder comfortabel en betalen is heel eenvoudig. Bovendien ontvangen 65-plussers met een persoonlijke OV-chipkaart ook nog eens 34% korting op alle busreizen en kunnen ze voordelige kaartjes kopen voor hun treinreizen.

Het OV biedt vrijheid en zelfstandigheid. Als u bekend bent met de mogelijkheden van het OV, dan bent u minder afhankelijk van een eigen auto, een (WMO) taxi of familieleden en vrienden. U bepaalt helemaal zelf waar u naartoe reist en wanneer u dat doet.

Informatie over het openbaar vervoer

Standaard 34% korting voor 65-plussers

Bent u ouder dan 65 en reist u met een persoonlijke OV-chipkaart op saldo? Dan ontvangt u altijd 34% korting op al uw busreizen. De korting wordt automatisch verrekend als u in- en uitcheckt met een persoonlijke OV-chipkaart tijdens uw reis. 

Gratis OV voor mensen met krappe beurs

Bent u 66-plus en heeft u een inkomen onder de €21.000 per jaar? Dan komt u in 2023 in aanmerking voor een gratis OV-abonnement. Kijk op www.gratisreizenouderen.nl

OV-chipkaart

Als u met het openbaar vervoer reist dan is de OV-chipkaart een handig betaalmiddel. Met een OV-chipkaart hoeft u niet na te denken over losse kaartjes. Wilt u gebruikmaken van leeftijdskorting voor 65-plussers? Dan heeft u een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Deze is eenvoudig aan te vragen via www.ov-chipkaart.nl.

OVpay

Met OVpay kunt u met uw contactloze betaalpas, creditcard of mobiel betalen bij de kaartlezer. Bij het in- en uitstappen houdt u de pas tegen de kaartlezer.

Toegankelijkheid

Het OV is er voor iedereen. Reist u met een rolstoel of een niet-zichtbare beperking? Geen probleem! Reist u met de rollator? Zet hem dan wel even vast op de rolstoelplek: op de rem en aan de riempjes. Zo weet u zeker dat hij niet verschuift in de bus. Helaas kunt u met een scootmobiel niet meereizen in de bus.

OV-maatje

Voelt u zich onzeker om met het OV te reizen maar wilt u de mogelijkheden wel graag ontdekken? Dat kan! De gemeente biedt namelijk de mogelijkheid om praktische reiservaring op te doen onder begeleiding van een OV-maatje. Meer informatie hierover vindt u op de pagina van OV-maatje .

Meer informatie over de nieuwe dienstregeling

De communicatie over de nieuwe dienstregeling (incl. alle nieuwe folders en lijnnetkaarten van de bussen) vindt u op syntusutrecht.nl/dienstregeling . Daarnaast kunt u ook onze OV-brochures ophalen bij het servicepunt van de gemeente. Wilt u weten wat er verandert voor uw reis? Plan dan uw reis vooraf met de reisplanner .

sfeerbeeld OV