Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Proostdijerdwarsweg 12 Waverveen

Burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, afdeling 3.4 (uniforme openbare voorbereidingsprocedure) van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 4.6, eerste lid, sub g en artikel 4.6, tweede lid, sub a, onder 2, van de Invoeringswet Omgevingswet bekend dat de gemeenteraad van De Ronde Venen op 30 mei 2024 het bestemmingsplan ‘Proostdijerdwarsweg 12, Waverveen’ (met planidentificatienummer NL.IMRO.0736.BPP052Wilgenborgh-va01) gewijzigd heeft vastgesteld.
Het bestemmingsplan en de daarop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van 15 juni 2024 gedurende zes weken ter inzage en zijn op de volgende manieren te raadplegen: 

Inhoud bestemmingsplan

De polder Groot Mijdrecht is een diepe droogmakerij met een oppervlakte van meer dan 2000 hectare. Het noordoostelijke deel is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). In 2010 is vanuit het rijk bezuinigd op de EHS, dit leidde tot een herijking van het EHS. Hierdoor is in 2012 de "versoberde veenribbenvariant" vastgesteld. Dit plan is tot stand gekomen in samenwerking tussen de provincie, gemeente De Ronde Venen, waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Natuurmonumenten en een bewonersdelegatie uit de polder. In aansluiting hierop hebben betrokkenen partijen en bewoners het "pact van de Poldertrots" ondertekend. Dit is een intentieovereenkomst waarin partijen maximale inspanning hebben toegezegd om te komen tot het beoogde eindbeeld van de Versoberde Veenribbenvariant. Sinds 2012 zijn er al 2 moerasblokken gerealiseerd. 
Vanuit de provincie Utrecht is het bestemmingsplan voor de Wilgenborgh opgesteld, dat zal bijdragen aan Natuurnetwerk Nederland. Voor de realisatie van moerasblok 1, is het wenselijk dat het terrein van de camping de Wilgenborgh een andere vorm krijgt. Het noordelijke deel van de Wilgenborgh ligt binnen de contouren van het moerasblok. Vandaar dat er een herinrichtingplan is uitgewerkt waarbij het noordelijk deel van het recreatieterrein wordt verruild met de aanliggende percelen ten oosten en ten westen van het huidige perceel. Deze herinrichting is noodzakelijk voor het realiseren van een aanééngesloten natuurgebied. 
De ontwikkeling is in strijd met het huidige bestemmingsplan Buitengebied-West. Dit omdat de percelen, ten oosten en ten westen van de camping, de bestemming ‘Natuur’ hebben. Daarnaast heeft het noordelijk deel van de Wilgenborgh de bestemming recreatie. In dit plan worden de twee bestemmingen met elkaar omgewisseld en wordt het recreatieterrein opnieuw ingericht.

Wijzigingen

Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld. De volgende wijzigingen zijn doorgevoerd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Planregels

-    Artikel 10.3 Waterberging, is volledig uit de regels verwijderd;
-    Artikel 8.1 Voorwaardelijke verplichting is toegevoegd. Deze luidt als volgt: “Ter plaatse van de gebiedsaanduiding ‘overige zone – voorwaardelijke verplichting’ geldt dat het gebruik van gronden als omschreven in lid 4.1 enkel toegestaan is indien de zichtdichte buitenwal gerealiseerd is conform het beplantingsplan in Bijlage 1”.

Verbeelding

-    Over het hele perceel is de volgende aanduiding toegevoegd: ‘overige zone – voorwaardelijke verplichting’.

Bijlagen

-    Bijlage 1 bij de regels ‘het beplantingsplan’ is toegevoegd.

Beroep bestemmingsplan

Van 16 juni 2024 tot en met 29 juli 2024 kan door belanghebbenden tegen het bestemmingsplan bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag beroep worden ingesteld.
U kunt ook digitaal procederen. Meer informatie vindt u op de website van de Raad van State. Voor het instellen van een beroep is griffierecht verschuldigd.

Voorlopige voorziening

Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van het besluit niet. Hiertoe dient naast beroep tevens een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening te worden gedaan bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Hiervoor is separaat een griffierecht verschuldigd.

Inwerkingtreding van het besluit

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State treedt het besluit niet in werking alvorens op het verzoek is beslist.