Energiehub bedrijventerrein Mijdrecht

Netcongestie en toch uw onderneming verduurzamen? Netcongestie en doorgaan met uitbreidings- en verduurzamingsplannen? Om dat voor elkaar te krijgen is gemeente De Ronde Venen op bedrijventerrein Mijdrecht bezig met een Energiehub.

Te weinig ruimte op het stroomnetwerk voor verduurzaming en groei

Netcongestie heeft gevolgen voor grootverbruikers van stroom. Door netcongestie kunnen grootverbruikers niet meer stroom gebruiken dan in het contract staat met de netbeheerder. Ook is er geen plek voor nieuwe grootverbruikers op het stroomnet. Daarnaast kan het terugleveren van meer zonne-energie dan nu is afgesproken met de netbeheerder niet meer. Het lijkt het erop dat ook kleinverbruikers in de nabije toekomst de gevolgen van netcongestie gaan merken.

Resultaten onderzoek netcongestie bedrijventerrein Mijdrecht

Duurzaamheidpartners De Ronde Venen en de gemeente hebben Joulz onderzoek laten doen naar netcongestie. De opdracht was om voor bedrijventerrein Mijdrecht de aard en de grootte van het probleem te onderzoeken. En om met mogelijke oplossingen te komen. Donderdag 25 april 2024 presenteerde Joulz de resultaten van het onderzoek. Klik hier voor de resultaten. Het advies van Joulz is om een energiehub op te starten met een batterij opslagsysteem.

Volgende stappen voor energiehub

Ongeveer 15 organisaties waaronder de gemeente zelf hebben door het tekenen van een intentieverklaring een kopgroep opgericht. De kopgroep zet vervolgstappen in de oprichting van een energiehub. De ambitie is om in het voorjaar van 2025 de energiehub op te richten en eind 2025 in bedrijf te hebben.

Meer informatie

Meer weten over de ontwikkelingen rondom de energiehub? Stuur een e-mail naar duurzaam@derondevenen.nl.