Verkeersveiligheid

U kunt zelf meewerken aan de verkeersveiligheid in De Ronde Venen. Door u aan de verkeersregels te houden en de rechten van andere weggebruikers te respecteren.

Veelgestelde vragen

Er rijdt te veel verkeer door onze straat. Is eenrichtingsverkeer een oplossing hiervoor? Of kan de straat worden afgesloten voor doorgaand (sluip)verkeer? 

Het invoeren van eenrichtingsverkeer of het afsluiten van de straat is niet altijd de beste oplossing. Misschien geeft het verkeer dan in een andere straat veel overlast. Ook blijkt vaak dat het verkeer sneller gaat rijden als er eenrichtingsverkeer geldt. Er is dan ook geen standaard oplossing.

Er is hier een gevaarlijke verkeerssituatie. Wanneer doet de gemeente daar iets aan? 

Eerst kijken we hoe gevaarlijk de situatie is. Zijn er ongelukken geweest? Zijn er meldingen gedaan? Ook kijken we naar de situatie. Is de weg veilig vormgegeven? Als we al die gegevens hebben, kijken we of er een oplossing is en wat de beste oplossing is.

Kan er een verkeersspiegel worden geplaatst?

Aan de plaatsing van spiegels zijn nadelen verbonden. Ze zijn erg gevoelig voor onderhoud en vandalisme. Ook kan de spiegel een ongewenst effect hebben. Bestuurders gaan misschien minder voorzichtig door de bocht als ze denken dat de situatie veilig is. Een bocht zonder spiegel maakt verkeersdeelnemers voorzichtiger.

Is de gemeente aansprakelijk voor schade aan mijn voertuig door een verkeersdrempel? 

Als eigenaar van een voertuig bent u zelf verantwoordelijk voor gebruik van het voertuig op de openbare weg. Hierbij moet u letten op de aanleghoogte van verkeersdrempels en de verkeersdrempels zelf. In Nederland is er geen wettelijke minimale maat voor de bodemvrijheid van voertuigen. Wel kan een drempel aan richtlijnen van het CROW worden getoetst.