Rijbewijs verlengen

Als u uw rijbewijs wilt verlengen of uitbreiden kunt u dat ook rechtstreeks online doen via de RDW

Nu een afspraak maken bij de gemeente

logo DigiDNu online uw rijbewijs verlengen via DigiD

U laat eerst een pasfoto maken bij een RDW erkende fotograaf of de fotocabine op het gemeentehuis. Met de DigiD-app met ID-check vraagt u uw rijbewijs daarna online aan. U hoeft alleen naar het gemeentehuis te komen om uw nieuwe rijbewijs op te halen. Maak hiervoor een afspraak. Zie voor verdere informatie onder het kopje aanpak. Hier vindt u ook een overzicht van de erkende fotografen.

De belangrijkste voorwaarden voor het verlengen van uw rijbewijs via de RDW zijn:

  1. U woont in Gemeente de Ronde Venen en staat hier ingeschreven.
  2. U vraagt een verlenging aan van uw rijbewijs of u wilt een extra categorie op uw rijbewijs.
  3. U heeft een mobiele telefoon met een NFC-chip en met Android versie 6.0 of hoger. Of een iPhone 7 of nieuwer.
  4. U heeft de DigiD app. Met de DigiD app voert u een eenmalige controle uit op uw paspoort, rijbewijs of ID-kaart.

Gezondheidsverklaring

De Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) is een formulier met vragen over uw gezondheid. U heeft de Gezondheidsverklaring nodig als u rijexamen gaat doen en in bepaalde gevallen als u het rijbewijs wilt verlengen. Maar ook als u uw rijbewijs wilt halen of verlengen voor vrachtwagen of bus (C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE) en als u 75 jaar of ouder bent moet u deze verklaring invullen. Door deze verklaring in te vullen kan het CBR beoordelen of u geschikt bent om deel te nemen aan het verkeer. Zie ook: https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/gezondheidsverklaring.htm

Waar kan ik een papieren Gezondheidsverklaring kopen?

U kunt alleen een papieren Gezondheidsverklaring 75+  kopen aan de balie bij burgerzaken.

Er kunnen geen Gezondheidsverklaringen voor rijbewijs en groot rijbewijs meer gekocht worden bij de gemeente. Deze dienen digitaal aangevraagd te worden bij het CBR.

Gezondheidsverklaring digitaal indienen

Heeft u een Gezondheidsverklaringen voor het rijbewijs of het groot rijbewijs nodig? Dan dient u de Gezondheidsverklaringen digitaal in te vullen via Mijn CBR.

Het voordeel van digitaal indienen is dat het sneller gaat dan de papieren aanvraag. Daarnaast kunt u de status van de aanvraag op elk moment bekijken.

Bent u niet in de mogelijkheid om de Gezondheidsverklaring digitaal in te vullen? Dan kunt u een papieren Gezondheidsverklaring bestellen. De bestelmogelijkheden voor papier zijn:

  • GV voor alle rijbewijzen: via de webshop van het CBR. Dit kan zonder DigiD.
  • GV voor alle rijbewijzen: op de CBR-examenlocaties (Amsterdam, Rijswijk, Eindhoven en Arnhem).
  • GV voor groot rijbewijs: via een aantal Arbodiensten en werkgevers.
  • GV voor rijbewijs special needs, BTS en mensen in het revalidatietraject: via revalidatiecentra.

De kosten voor het verlengen van uw rijbewijs bedragen € 51,10. Let op, dit is exclusief de kosten van de fotograaf.   

Na twee werkdagen krijgt u een e-mail van de RDW dat uw nieuwe rijbewijs klaar is en afgehaald kan worden. U heeft drie maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Volg het stappenplan om uw rijbewijs online te verlengen:

1. Laat een pasfoto maken

Laat bij een RDW erkende fotograaf of fotocabine een digitale pasfoto van uzelf maken. Neem uw huidige rijbewijs mee. De fotograaf stuurt de digitale pasfoto, samen met uw rijbewijsnummer en handtekening ter controle naar de RDW. De RDW controleert deze gegevens en laat u per e-mail weten of uw foto is goedgekeurd en of u online uw rijbewijs kunt verlengen. RDW erkende fotografen binnen de gemeente zijn:

The Read Shop
Hoogstraat 32
1391 BV Abcoude

Optie 1
Hofland 2B
3641 GE Mijdrecht

2. Vraag online uw rijbewijs aan

Via de bovenstaande knop kunt u uw rijbewijs online aanvragen bij de RDW.

U logt in met de DigiD app en volgt de stappen op het scherm. U betaald via iDEAL. De RDW stuurt u vervolgens een bevestigingsmail dat uw rijbewijs wordt gemaakt.

3. Haal uw nieuwe rijbewijs op

Twee werkdagen na de aanvraag krijgt u een e-mail dat uw nieuwe rijbewijs klaar is. Voor het afhalen van uw rijbewijs moet u een afspraak maken. Dat kan via de bovenstaande knop. Bij het afhalen van uw nieuwe rijbewijs moet u uw huidige rijbewijs meenemen. U heeft drie maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen. 

Heeft u hulp nodig bij de aanvraag? Kijk dan op Youtube de instructie-video van de RDW.

U deelt persoonsgegevens met ons. Wij gaan daar zorgvuldig mee om. U leest er meer over in onze privacyverklaring en privacyrechten.