Garant staan voor bezoek uit het buitenland

Soms heeft bezoek uit het buitenland een bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking nodig. Dat vraagt u aan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het ondertekenen gebeurt bij de gemeente.

Als u bezoek krijgt uit het buitenland, heeft uw gast misschien een garantstelling of een particuliere logiesverstrekking nodig. Bijvoorbeeld om een visum aan te vragen.

De garantstelling betekent dat u samen met de gast verantwoordelijk bent voor de kosten. Zo kan uw gast niet in de problemen komen als hij of zij de kosten van een verblijf niet (meer) kan betalen. Bijvoorbeeld omdat uw gast niet meer bij zijn geld kan. Logeert uw buitenlandse bezoek in uw huis? Met een particuliere logiesverstrekking kan hij bij de grenscontrole laten zien waar hij in Nederland verblijft.

Heeft uw gast een visum nodig? Dan ondertekent u de garantstelling bij de gemeente. Zo laat u uw handtekening legaliseren. Dat betekent dat u bewijst dat uw handtekening op het formulier echt van u is.

De voorwaarden zijn onder andere:

  • Uw bezoek komt voor een kort verblijf naar Nederland en blijft niet langer dan 3 maanden.
  • Uw bezoek moet een visum aanvragen. Een lijst met visumplichtige landen kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.

U vraagt de garantstelling en de particuliere logiesverstrekking aan bij de IND. Dit doet u door het aanvraagformulier van de IND in te vullen. Met dit formulier gaat u naar de gemeente om het te ondertekenen (legaliseren). Als u een partner heeft, dan moet u samen de garantstelling ondertekenen.

De ondertekening van de garantstelling is klaar terwijl u wacht.

U betaalt uw garantstelling bij de aanvraag. Verder heeft u nodig:

  • uw geldige identiteitsbewijs
  • het ingevulde aanvraagformulier waar u nog geen handtekening onder heeft gezet