Jeroen Dirks, trouwambtenaar

Zo druk als het is met alle voorbereidingen voor een huwelijk. Ontbreekt vaak de tijd om ook nog even na te denken over wie dat huwelijk sluit. Toch loont het de moeite. Het gaat om misschien wel het belangrijkste moment van je leven. Familie, vrienden, bekenden... iedereen kijkt toe wanneer je antwoord geeft op die o zo beslissende vraag van de buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand.

Wat is er dan fijner dan uit volle overtuiging 'ja' te zeggen? Ik ben in ieder geval uit volle overtuiging buitengewoon ambtenaar. Natuurlijk kom ik van tevoren even langs om kennis te maken. Om alvast de eerste opmerkingen te noteren voor de toespraak die ik kort voor het officiële ja-woord zal houden. Maar dat niet alleen. Ik ben ook benieuwd naar jullie verhaal. Want het gaat om jullie. Dus niet om de geschiedenis van de plek waar we staan of de herbeleving van aloude tradities. En natuurlijk vind ik het leuk om mooie woorden te gebruiken in die toespraak.

Ik ben ook, net als het bruidspaar, zenuwachtig als het eenmaal zo ver is... Maar mijn echte beloning is dat twee vrolijke mensen even later dolgelukkig de plek verlaten waar ze net getrouwd zijn. Met de ringen om, de akte getekend en een trouwboekje als trofee. Dan is mijn werk eventjes het mooiste werk dat er is!

Jeroen Dirks