Vergroen uw buurt

5 simpele ideeën voor meer groen in uw tuin of buurt.

We merken het allemaal, het klimaat verandert. Periodes met hittegolven of juist lange periodes met regen en hevige regenbuien. Groen speelt een belangrijke rol om onze woonomgeving klimaatbestendig te maken. Daarnaast is een groene plek vaak een fijne plek om te zijn, om te wandelen, te zitten of te spelen. Gemeente De Ronde Venen vindt groene plekken belangrijk. Daarom zet de gemeente zich in voor vergroening. Vergroening betekent heel simpel tegels eruit en groen erin. Doet u ook mee? Bekijk welke mogelijkheden er allemaal zijn en hoe de gemeente u kan helpen. 

1. Voor uw tuin: tegels eruit en plantjes erin  

Ook door uw eigen tuin groener te maken, draagt u een steentje bij. Haal tegels uit uw tuin, meldt deze aan voor de tegeltaxi. Voor meer informatie: NK Tegelwippen en de tegeltaxiservice.

2. Ideeën opdoen voor een groene tuin bij NME De Woudreus 

Bij NME De Woudreus in Wilnis is een voorbeeldtuin aangelegd waar u inspiratie kan op doen. Ook kunt u advies vragen bij het GroenBlauw loket. Het loket en de klimaatbestendige voorbeeldtuin kunt u bezoeken op:  

  • dinsdag van 10.00 – 12.00 uur en
  • vrijdag van 15.00 – 17.00 uur

Er is dan een tuincoach aanwezig die uw vragen kan beantwoorden. Meer informatie is te vinden op  Groene Tuin - De Woudreus.Benieuwd welke activiteiten de Woudreus organiseert? Bekijk ze op de activiteitenpagina van de Woudreus.

3. Groen bij de voordeur met een geveltuin

Heeft u geen voortuin, maar wilt u wel groen voor de deur? U kunt dan een rij tegels langs de gevel verwijderen en een geveltuin aanleggen. U heeft hiervoor wel toestemming nodig van de gemeente en van de eigenaar van uw woning als u de woning huurt. Het aanvragen van een gevel tuin is gratis en kan via het meldingsformulier geveltuin.

Na aanleg van de geveltuin, adopteert u de geveltuin. Dit betekent dat u de geveltuin bijhoudt en zorgt dat het netjes blijft.

4. Plantjes rondom een boom planten 

Een andere manier voor meer groen is het vergroten van een boomspiegel. Een boomspiegel is het vak waar de boom in staat. In sommige gevallen kan dit vak groter gemaakt worden, zodat er ook ruimte is voor plantjes. Het aanvragen voor het vergroten van een boomspiegel is gratis.

Na het vergroten van de boomspiegel, adopteert u de boomspiegel. Dit betekent dat u de boomspiegel bijhoudt en zorgt dat het netjes blijft. De gemeente onderhoudt de boom. 

5. Zelf een idee aandragen om uw buurt groener te maken  

Heeft u zelf een idee voor een locatie in de openbare ruimte die groener kan? Laat het de gemeente weten. Denk bijvoorbeeld aan een pleintje of hele brede stoep bij u in de straat. Geschikte locaties voldoen aan deze voorwaarden: 

  • Zijn betegeld
  • Hebben geen directe publieke functie (zoals opstelplaats containers, vluchtheuvel, etc.)
  • Hebben een oppervlakte van minimaal 10 m2 en maximaal 100 m2.

Weet u een plek bij u in de buurt waar ruimte is om de tegels te vervangen door groen, laat het weten via groen@derondevenen.nl  Zet in het onderwerp van de mail: onnodige verharding verwijderen. 

Groen aan de Buurt

Bekijk ook het initiatief met Groen aan de buurt en meldt u aan.

De gemeente beoordeelt de locatie en laat u zo snel mogelijk weten of de locatie voldoet aan alle voorwaarden. 

Ontstenen-rechtenvrij-1

Tip: Vergroen uw buurt samen met uw buren. Bijvoorbeeld op burendag 28 september. 

Vergoedingen en gratis tegeltaxiservice 

Lees hieronder meer over mogelijke vergoedingen en de tegeltaxiservice.  

  • Via ‘Goud in je Wijk’ is het mogelijk om samen met uw buren een kleine vergoeding aan te vragen voor planten en grond.
  • Vanuit de provincie Utrecht is er de subsidiemogelijkheid de Groene Buurtbon. Minimaal 5 personen moeten meedoen. 
  • Bekijk hier wanneer de tegeltaxiservice bij u in  de buurt is. En meld u aan voor de tegeltaxiservice.