Nieuws

De laatste nieuwsberichten en actualiteit van De Ronde Venen vindt u hier. Oudere nieuwsberichten kunt u vinden via Webarchief (link rechts onderaan de pagina).

 • Uitslag verkiezingen Provinciale Staten, waterschap en referendum

  20 maart 2023

  Woensdag 15 maart waren er verkiezingen voor Provinciale Staten van Utrecht en voor de leden van het algemeen bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Ook konden inwoners hun stem uitbrengen voor het referendum over de toekomst van het gemeentehuis.

 • Gemeente legt 128 zonnepanelen op dak brandweerkazerne in Mijdrecht

  20 maart 2023

  Op het dak van de kazerne van Brandweer Mijdrecht zijn onlangs 128 zonnepanelen gelegd. Daarmee zet de kazerne, in beheer van de gemeente, opnieuw een mooie stap qua verduurzamen. Burgemeester Maarten Divendal, wethouder Cees van Uden en Harry Bakker (postcommandant Brandweer Mijdrecht) bewonderden op dinsdag 13 maart vanaf de hoogwerker de zonnepanelen op het pand aan de Industrieweg in Mijdrecht.

 • Bloemetje voor alerte inwoner die inbreker aanhoudt na achtervolging

  20 maart 2023

  Een bloemetje en een bedankje. Dat kreeg inwoner Andrew Wallis uit Abcoude woensdag 15 maart van burgemeester Maarten Divendal. Samen met wijkagent Wilfred Verdouw bedankte de burgemeester Andrew en zijn zoon voor hun alerte optreden en inzet toen inbrekers bij hun buren probeerden hun slag te slaan.

 • Meerderheid inwoners voor bouw van nieuw gemeentehuis

  16 maart 2023

  Een meerderheid van de inwoners geeft de voorkeur aan de bouw van een nieuw gemeentehuis in plaats van renovatie van het bestaande gemeentehuis aan de Croonstadtlaan. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van het woensdag 15 maart gehouden referendum. 50,5 procent van de inwoners sprak zich daarin uit voor het bouwen van een nieuw gemeentehuis, 45,4 van de inwoners ziet liever dat het bestaande gemeentehuis wordt verbouwd. In totaal bracht 61,3 procent van de inwoners hun stem uit.

 • Controle bij bedrijf in Wilnis

  15 maart 2023

  Gemeente De Ronde Venen heeft samen met politie, het RIEC Midden-Nederland, Belastingdienst en het UWV donderdag 8 maart een integrale controle uitgevoerd bij een bedrijf in Wilnis.

 • De Ronde Venen doet dit jaar weer mee aan NK Tegelwippen

  15 maart 2023

  Om inwoners aan te moedigen tegels te vervangen voor groen doet de gemeente ook dit jaar weer mee met het NK Tegelwippen. Tegen ruim 40 gemeenten uit heel Nederland strijdt De Ronde Venen tijdens het Nederlands kampioenschap. Dit doet de gemeente met als doel de meeste tuintegels om te ruilen voor groen. Inwoners kunnen de gewipte tegels ook nog eens gratis laten ophalen door de Tegeltaxi. Dit maakt het nog makkelijker om tuinen te vergroenen.

 • Woondeals regio’s Utrecht en Amersfoort zorgen komende jaren voor meer én betaalbare woningen

  16 maart 2023

  Het Rijk, provincie Utrecht, gemeenten en woningcorporaties zetten gezamenlijk de schouders onder de bouw van ruim 83.500 nieuwe woningen in de periode 2022-2030. Hiervoor zijn drie zogenaamde woondeals opgesteld voor de regio’s U10 (samenwerking van 16 Utrechtse gemeenten), Amersfoort en Foodvalley. Deze woondeals bevatten afspraken over waar deze woningen moeten komen, het soort woningen en het segment waar deze woningen in vallen. Ook zijn wederzijdse afspraken opgenomen; de randvoorwaarden om de woningen (betaalbaar) te realiseren moeten namelijk op orde zijn. Op 13 maart zette minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, samen met alle deelnemende partijen, zijn handtekening onder de woondeals. Met de ondertekening van de woondeals spreken partijen uit zich in te spannen om de afspraken uit te voeren en gezamenlijk te werken aan een gezonde, aantrekkelijke en toekomstbestendige regio.

 • Nadere regels en beleidsregels terrassen De Ronde Venen 2023 vastgesteld

  13 maart 2023

  In coronatijd heeft het college uitbreiding van terrassen gedoogd bij de plaatselijke horeca. Deze gedoogbeschikkingen liepen op 1 november 2022 af. Na deze periode bleek er behoefte te zijn aan een terrassenbeleid, dat had de gemeente nog niet.

 • Gratis bodemonderzoek naar lood in tuinen van huurwoningen en bij ligplaatsen

  13 maart 2023

  In gemeente De Ronde Venen bevat de bodem op sommige plekken hoge gehalten lood. Dit komt omdat men vroeger de laaggelegen veengronden in dit gebied ophoogde met een mengsel van bagger, stalmest, stadsvuil en zand. Dit is het zogenaamde toemaakdek. Vorig jaar is projectbureau Diffuus Lood De Ronde Venen (een samenwerking tussen Gemeente De Ronde Venen en Provincie Utrecht) gestart met een groot onderzoek bij tuinen in gebieden waar verhoogde gehalten lood in de bodem verwacht worden. Het projectbureau neemt maatregelen in tuinen waar de loodgehalten te hoog zijn. Ook ligplaatseigenaren en huurders met tuinen in gebieden waar lood in de bodem voor kan komen ontvangen een uitnodiging om mee te doen met het bodemonderzoek.

 • Inloopavond bestemmingsplanwijziging Voorbij-locatie in Mijdrecht

  13 maart 2023

  Gemeente de Ronde Venen is al een tijd in overleg met ontwikkelaar Van Schie. Onderwerp van dit overleg is woningbouwontwikkeling aan de Herenweg 116 – 118, ook wel bekend als de Voorbij-locatie. Om woningbouw hier mogelijk te maken is een bestemmingsplanwijziging nodig. Tijdens een inloopavond informeert Van Schie geïnteresseerden over de belangrijkste wijzigingen in het bestemmingsplan. De avond vindt plaats op dinsdagvond 7 maart aan de Constructieweg 100 in Mijdrecht.

 • Kinderen uit de hele gemeente knotten en snoeien gemeentelijk groen

  27 februari 2023

  Op woensdag 8 en donderdag 9 maart vieren kinderen de Nationale Boomfeestdag. Door het hele land worden zo’n 200.000 bomen geplant en gesnoeid door minimaal 100.000 kinderen uit ruim 290 gemeenten. Ook gemeente De Ronde Venen doet mee met de Boomfeestdag. Zodat leerlingen kennis en ervaring opdoen over het werken in de natuur. Het college van burgmeester en wethouders heeft een hart voor groen. Namens het hele college helpen wethouders Maarten van der Greft en Cees van Uden de scholieren bij het knotten en snoeien van gemeentelijk groen. Op www.dewoudreus.nl staat een overzicht van alle activiteiten die de gemeente en het NME-centrum organiseren in het kader van de Nationale Boomfeestdag.

 • Nieuwe informatie voor monumenten- en kerkeigenaren

  23 februari 2023

  Bent u eigenaar van een monument of kerk? Of geïnteresseerd in cultuurhistorie? Dan staat er sinds deze week nieuwe informatie voor u op de website van de gemeente.

 • Nieuwe aanplant Rondweg in Mijdrecht is klaar

  22 februari 2023

  De afgelopen weken zijn er langs de Rondweg 11 jonge Iepen gepland. Ook is de groenstrook opgehoogd en voorzien van nieuwe aanplant.

 • Grote opkomst bijeenkomst centrumplan Vinkeveen

  21 februari 2023

  Op zaterdag 18 februari organiseerde de gemeente een inloopbijeenkomst over het nieuwe centrumplan Vinkeveen. Tijdens deze druk bezochte bijeenkomst vertelden wethouder Vijselaar en haar collega’s meer over de plannen en de planning van het centrumplan Vinkeveen en werden er veel ideeën en reacties opgehaald van betrokken inwoners.

 • Denk mee over toekomst van het verkeer in De Ronde Venen

  20 februari 2023

  De komende jaren worden in de gemeente veel nieuwe woningen gebouwd. Tot 2040 komen er 4.800 huizen bij. Dit leidt tot extra verkeer. Daarom wordt nu al nagedacht over de verkeersplannen voor de toekomst en roept de gemeente inwoners op daarover mee te denken. Meedenken kan digitaal via www.derondevenen.nl/verkeer of door een van de komende weken de markt te bezoeken. Wethouder Anja Vijselaar (Verkeer en Mobiliteit): ,,Inwoners rijden, fietsen of lopen elke dag door onze gemeente. Zij weten waar behoefte aan is en waar knelpunten zijn. Hun inbreng is dan ook zeer waardevol.’’

 • Tijdelijk Noodfonds Energie biedt steun aan kwetsbare huishoudens

  17 februari 2023

  Is uw inkomen laag en zijn uw energiekosten hoog? Dan kan het Noodfonds Energie een deel van uw energierekening betalen. De steun geldt van oktober 2022 tot en met maart 2023 en het maakt niet uit bij welke energieleverancier u zit.

 • Fietsen verwijderd bij bushalte Mijdrecht-Centrum

  08 februari 2023

  Bij de bushalte Mijdrecht-Centrum zijn dinsdag 7 februari 8 fietsen verwijderd. De fietsen stonden buiten de fietsenstalling en niet in de rekken. De tweewielers zijn door de gemeente naar de gemeentewerf in Mijdrecht gebracht.

 • Gemeente De Ronde Venen zoekt stemmentellers

  30 januari 2023

  Bent u 18 jaar of ouder en woont u in De Ronde Venen? Dan kunt u zich aanmelden als teller.

 • Ontwerpbestemmingsplan dorpskernen ligt vanaf 7 januari ter inzage

  05 januari 2023

  Voor de zes dorpskernen (Abcoude, Amstelhoek, Baambrugge, Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen) ligt de komende weken het ontwerpbestemmingsplan ter inzage. Met dit nieuwe bestemmingsplan gelden er straks dezelfde afspraken voor al deze dorpskernen.

 • 400 regentonnen beschikbaar voor inwoners van De Ronde Venen

  05 januari 2023

  Inwoners Voor Inwoners (IVI), de Energieke Rondeveners en Van Walraven zetten zich samen met gemeente De Ronde Venen in op duurzaamheid en het bewuster omgaan met water. Daarom komen zij met een regentonnenactie. Zij stellen 400 regentonnen van € 100,- beschikbaar voor inwoners van De Ronde Venen. Inwoners melden zich makkelijk aan via www.wiewilereenton.nl. Nadat de inwoners 10 euro betalen is de aanvraag compleet. Zij ontvangen daarna een bericht om de regenton tijdens een speciale inwonersevenement op te halen.

 • Nieuwe OV dienstregeling Syntus vanaf 11 december 2022

  10 november 2022

  Vanaf 11 december verandert het openbaar vervoer in De Ronde Venen. Het grote voordeel van de nieuwe dienstregeling zijn snellere verbindingen met belangrijke OV-knooppunten, waardoor inwoners sneller in Amsterdam Bijlmer/Arena, Breukelen en Uithoorn zijn.