Koninklijke onderscheiding (lintje) aanvragen

Een Koninklijke onderscheiding is een erkenning voor iemands bijzondere werk voor de samenleving. U draagt iemand voor bij de gemeente waar die persoon woont. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier.

Een Koninklijke onderscheiding (lintje) is een erkenning voor persoonlijk bijzonder werk voor de samenleving.

Voor elke uitreiking wordt een moment gekozen. Bijvoorbeeld:

  • Tijdens de lintjesregen, de laatste werkdag voor Koningsdag
  • Tijdens een andere bijzondere gelegenheid die te maken heeft met de reden voor het lintje (zoals een afscheid of jubileum)

Om voor een Koninklijke Onderscheiding in aanmerking te komen moet/moeten de activiteit of activiteiten zich over een langere periode uitgestrekt hebben. De richtlijn is dat diegene in de afgelopen 25 jaar minimaal 15 jaar vrijwilligersactiviteiten moet hebben verricht en de afgelopen 5 jaar vrijwillig actief is geweest. De vrijwillige inzet voor de samenleving moet minimaal 6 uur per week beslaan.

U kunt het formulier sturen naar E. gemeente@derondevenen.nl. Het zou kunnen dat er meer informatie nodig is over uw kandidaat. Wij raden u daarom aan om vóór het indienen van een voorstel contact op te nemen met de gemeente via E. gemeente@derondevenen.nl of T. 0297 29 16 16.

Voor vragen of meer informatie kunt u ook terecht bij mevrouw Van Offerden via E. h.vanofferden@derondevenen.nl of T. 0297 29 17 10.

Om een lintje voor iemand aan te vragen, vult u het voorstelformulier voor een Koninklijke onderscheiding in en stuurt u dit document naar de gemeente. Verzamel ook zoveel mogelijk gegevens over het goede werk van uw kandidaat, en lever alles in via het digitale formulier. Dit is belangrijk, want het helpt te bepalen of iemand een onderscheiding krijgt. U hoort vanzelf of uw kandidaat het lintje krijgt.

Wilt u de onderscheiding tijdens de lintjesregen (de laatste werkdag voor Koningsdag) laten uitreiken? Draag uw kandidaat dan uiterlijk 1 juni van het jaar daarvoor voor. Vraag voor de uitreiking van het lintje bij een bijzondere gelegenheid het lintje 9 maanden van tevoren aan.

Zoals op het voorstelformulier staat aangegeven, moet u als aanvrager de volgende gegevens inleveren:

  • persoonlijke gegevens van de kandidaat
  • de verdienstelijke activiteiten (periode en aantal uren per week/maand/jaar)
  • ondersteuningsbrief (als er sprake is van inzet voor een stichting, vereniging, etc. dan moet er een ondersteuning van het bestuur bijgevoegd worden)
  • werkgeversverklaring (indien er nog sprake is van een dienstverband of kortgeleden gepensioneerd) waarin de werkgever de aanvraag ondersteunt
  • voorgestelde datum van uitreiking
  • de relatie tussen de voorsteller en decorandus
  • motivatie

Het is belangrijk dat er vertrouwelijk wordt omgegaan met een aanvraag. De kring van degenen die op de hoogte zijn van de aanvraag moet zo klein mogelijk gehouden worden. De persoon voor wie de aanvraag wordt gedaan mag uiteraard nooit op de hoogte zijn van de aanvraag. Postuum (na iemands overlijden) een lintje aanvragen is niet mogelijk.

U deelt persoonsgegevens met ons. Wij gaan daar zorgvuldig mee om. U leest er meer over in onze privacyverklaring en privacyrechten.