Gebouw of woning slopen
Als u gaat slopen, doet u een sloopmelding. U doet de melding via Omgevingsloket online.
U mag niet zomaar slopen of asbest verwijderen. U moet hiervoor meestal een melding doen via het Omgevingsloket online. Dit is verplicht om de veiligheid en gezondheid van mensen te beschermen. Daarnaast wil de gemeente ongewenste sloop tegengaan.
Soms moet u geen melding doen, maar een omgevingsvergunning om te mogen slopen aanvragen via het Omgevingsloket online. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk als u een monument wilt verbouwen.
Wilt u weten of u een melding moet doen of een omgevingsvergunning moet aanvragen?
Dit kunt u controleren met de vergunningcheck van het Omgevingsloket online.
U bent verplicht een melding te doen, als u:
- meer dan 10 m3 sloopafval heeft
- asbest gaat verwijderen
Heeft u minder afval en is er geen asbest aanwezig? Dan hoeft u geen melding te doen.
Als u een omgevingsvergunning aanvraagt, dan betaalt u meestal niet alleen de kosten voor de omgevingsvergunning. Vaak brengt de gemeente ook plankosten in rekening. Dit zijn kosten voor voorbereiding van en toezicht op de aanleg van voorzieningen. Bijvoorbeeld groenvoorzieningen, nieuwe wegen of het dempen van sloten. Er geldt een landelijk maximum voor plankosten. Ook is er een rekenmodel waarmee de gemeente de plankosten bepaalt.
U doet de melding of vraagt de omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket online.
U doet de melding minimaal 4 weken voor u met het sloopwerk begint. Soms kunt u de melding 5 werkdagen voor de start van het slopen doen. Dit kan als het gebouw anders onnodig leeg komt te staan. Of het gaat om een reparatie of onderhoud aan een deel van het gebouw waar asbest zit.
Bij grote sloopplannen waarbij veiligheid van belendende bouwwerken en percelen en de weggebruikers gewaarborgd dient te blijven, moet de melder een sloopveiligheidsplan indienen. Hierin staat beschreven hoe de sloper deze veiligheid denkt te waarborgen (zoals: het afsluiten van het sloopterrein, zorgdragen voor voorzieningen, zodat het sloopafval niet op de openbare weg belandt, het gebruik van kranen, rijroutes van vrachtwagens van en naar de slooplocatie, etc.).
Doe de melding minimaal 4 weken voor de start van het slopen. Soms kunt u de melding 5 werkdagen van tevoren doen. Dit kan als het gebouw anders onnodig leeg komt te staan. Of als het gaat om reparatie of onderhoud aan een deel van een gebouw waar asbest in zit.
Zo doet u een sloopmelding:
- Ga naar Omgevingsloket online.
- Doe de vergunningcheck.
- U kunt meteen een melding doen of een vergunning aanvragen.
- Log in:
- voor uzelf: met DigiD
- voor een bedrijf: met eHerkenning
Heeft u naast het slopen ook plannen om te bouwen of verbouwen? En heeft u voor die plannen een omgevingsvergunning nodig? Dan kunt u de sloopmelding samen doen met de aanvraag van de omgevingsvergunning.
U deelt persoonsgegevens met ons. Wij gaan daar zorgvuldig mee om. U leest er meer over in onze privacyverklaring en privacyrechten.
Volg ons