Ongedierte bestrijden

Heeft u last van ratten of muizen bij uw woning? Meld dit bij de gemeente. Wij komen bij u langs en kunnen u adviseren over het bestrijden of we verwijzen u door. Ook ongedierte in een openbaar gebouw meldt u bij ons. Voor de bestrijding van ander ongedierte bij u thuis, zoals een bijen- of wespennest, neemt u contact op met een gespecialiseerd bedrijf.

Ongedierte kan voor overlast zorgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • kevers
  • rupsen
  • kakkerlakken
  • ratten
  • muizen
  • wespen

U kunt de gemeente om advies vragen bij de bestrijding.

Nieuwe regels voor het bestrijden van ratten

Vanaf 1 januari 2023 is de wetgeving over het bestrijden van ratten veranderd. U mag dan geen chemische middelen meer gebruiken om ratten te doden. Dat mag alleen nog door professionele plaagdierbestrijders, en alleen als er geen andere oplossing is. Chemische middelen zijn namelijk schadelijk voor het milieu en andere dieren. Daarom moeten we ons meer richten op het voorkomen van ratten. Dat kan door geen voedsel achter te laten voor andere dieren, zoals eenden of vogels. Ook moet u uw huis en tuin goed controleren op schuilplaatsen voor ratten, een gat van 2 centimeter is al voldoende. Ratten kunnen zich namelijk snel voortplanten en veel overlast veroorzaken.

Gaat het om ongedierte in een openbaar gebouw of in de openbare ruimte? Dan meldt u dit bij de gemeente. Wij beoordelen de situatie en zorgen waar nodig voor bestrijding.

Voor overlast van muskusratten in de openbare ruimte, kunt u terecht bij de provincie.

Woont u in een huurwoning en heeft u last van ongedierte?

Neem dan contact op met Cazas Wonen.

Heeft u een koopwoning en last van ongedierte?

Dan kunt u contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf.