U kunt digitaal een afspraak maken voor een paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Voor alle andere producten of diensten bel voor een afspraak 0297 - 29 16 16.

Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan

De huwelijksvoltrekkingen vinden in aangepaste vorm plaats, vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Er is in Nederland geen verschil meer tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap. Bij de huwelijksceremonie moet het ja-woord gegeven worden, bij een geregistreerd partnerschap is dat niet verplicht. De gang van zaken op de grote dag is verder precies hetzelfde, dit geldt ook voor de kosten. Het huwelijk wordt wereldwijd erkend, een geregistreerd partnerschap wordt niet in alle landen geaccepteerd.

Als u gaat trouwen, meldt u uw trouwplannen bij de gemeente waar u de ceremonie wilt laten plaatsvinden. U kunt uw trouwplannen al 1 jaar voor uw trouwdag melden. De laatste mogelijkheid is 2 weken voor uw huwelijk. De gemeente controleert of u met elkaar mag trouwen. Maar let op: Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houdt u er rekening mee dat 2 weken dan te kort kunnen zijn.

Verschillende ceremonies

Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn als u elkaar het jawoord geeft. De getuigen moeten meerderjarig zijn. Hieronder vindt u de verschillende mogelijkheden voor ceremonies.

Kosteloos huwelijk/geregistreerd partnerschap

• Minstens één van de partners moet woonachtig zijn in de gemeente De Ronde Venen.
  • Een kosteloos huwelijk/geregistreerd partnerschap is mogelijk op donderdagochtend om 09.00 uur of 09.30 uur.
  • De duur van de ceremonie is maximaal 10 minuten.
  • Er is geen persoonlijke toespraak van de ambtenaar van de burgerlijke stand.
  • Bij deze ceremonie mogen alleen het (bruids) paar en de getuigen (minimaal 2, maximaal 4) aanwezig zijn.

Bescheiden ceremonie huwelijk/geregistreerd partnerschap

• Deze ceremonie is mogelijk op maandagmiddag om 14.00 uur of vrijdagochtend om 10.00 uur.
  • Het maximaal aantal aanwezigen is 10 personen (inclusief bruidspaar, getuigen en kinderen, ongeacht de leeftijd).
  • De duur van de ceremonie is maximaal 15 minuten.
  • U kunt geen voorkeur opgeven voor de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand.
  • Er is geen persoonlijke toespraak van de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand.

Uitgebreide ceremonie huwelijk/geregistreerd partnerschap

• Deze ceremonie is mogelijk van maandag t/m zaterdag in de trouwzaal van het gemeentehuis of op een andere officiële huwelijkslocatie. U kunt ook een eigen locatie eenmalig als huwelijkslocatie laten aanwijzen.
  • Bij de ceremonie in de trouwzaal van het gemeentehuis mogen maximaal 20 personen aanwezig zijn (inclusief bruidspaar, getuigen en kinderen, ongeacht de leeftijd).
  • De duur van de ceremonie is maximaal 45 minuten.
  • U kunt een voorkeur opgeven voor de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs)
  • De babs houdt een persoonlijke toespraak en neemt hiervoor tijdig contact met u op.

Sinds 1 januari 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen.

logo DigiD Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan online melden met DigiD

De voorwaarden om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn:

• U bent 18 jaar of ouder.
  • U bent niet met iemand anders getrouwd.
  • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
  • U bent niet te dicht verwant aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus.
  • U staat niet onder curatele. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

De gemeente controleert of u mag trouwen of een geregistreerd partnerschap mag aangaan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente via E. gemeente@derondevenen.nl of T. 0297 29 16 16.

U kunt uw plannen al 1 jaar voor uw trouwdag of partnerregistratie melden. Meld het uiterlijk 2 weken van tevoren. Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kunnen zijn.

Zo meldt u dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan:

• Neem contact op met de gemeente waar u wilt trouwen of het partnerschap wilt aangaan.