Open Monumentendag

Informatie over de Open Monumentendag

Open Monumentendag 2023

De Vriendenloterij Open Monumentendag wordt dit jaar gehouden op 9 en 10 september 2023. In dit weekend kunt u verschillende monumenten gratis bezoeken in De Ronde Venen. Bij een aantal monumenten kunt u gebruik maken van een rondleiding, ook worden er activiteiten georganiseerd. 

Levend erfgoed ‘Als monumenten konden praten’

Dit jaar worden de verhalen van de monumenten centraal gesteld. Gebeurtenissen die in en rondom het monument hebben plaatsgevonden worden uitgelicht. Zowel in goede- (economische voorspoed, huwelijken, geboortes, belangrijke gebeurtenissen) als slechte tijden (oorlog, economische tegenspoed, natuurrampen etc.). We willen deze verhalen tot leven brengen door het naspelen van deze gebeurtenissen in de monumenten maar ook door middel van verhalen, muziek, dans in en rond dit erfgoed.

Daarnaast willen we de ambachten en overlevering, van kennis en kunde voor het behoud van het erfgoed over generaties heen, centraal stellen. De focus ligt op de overlevering van deze kennis en het echt tastbaar maken voor de bezoeker. En op hoe die ambachten terug te zien zijn in de monumenten. Kortom een prachtig thema voor een veelbelovende monumentendag.

Programma Open Monumentendag 2023

In de gemeente De Ronde Venen kunt u verschillende monumenten bezoeken. Ontdek de verhalen, tradities en gebruiken rondom de monumenten in De Ronde Venen. Pak de fiets om op ontdekkingstocht te gaan. 
Open Monumentendag wordt dit jaar geopend door wethouder Cees van Uden op 9 september om 11:00 bij Fort bij Uithoorn (ook wel Fort Amstelhoek). 

Bekijk het actuele programma van Open Monumentendag.

Meer informatie

•    Website van de Open Monumentendag
•    Comité van De Ronde Venen