Pand tijdelijk verhuren

Staat uw pand tijdelijk leeg? Dan kunt u het verhuren op basis van de Leegstandwet. Hiervoor heeft u een vergunning nodig. Vraag deze aan bij de gemeente.

Huis te koop? Dubbele woonlasten? Misschien is het tijdelijk verhuren van uw woning een oplossing. U kunt bij de gemeente een aanvraag doen voor verhuur onder de Leegstandwet. Op basis van deze vergunning kunt u uw woning tijdelijk verhuren zonder dat de huurder recht heeft op huurbescherming. Het grote voordeel hiervan is dat u de huur kunt opzeggen zodra u een koper voor de woning heeft gevonden. 

De voorwaarden voor het tijdelijk verhuren van uw woning zijn:

  • De woning moet leeg staan
  • De woning moet zichtbaar te koop staan
  • De aanvrager is eigenaar van de woning
  • De woning is in De Ronde Venen gelegen
  • De huurovereenkomst moet voor minimaal zes maanden aangegaan worden
  • De verhuurder heeft een opzegtermijn van minimaal drie maanden
  • De huurder heeft een opzegtermijn van maximaal één maand
  • De vergunning geldt voor maximaal vijf jaar

De vergunning voor tijdelijke verhuur vraagt u aan bij de gemeente. U kunt het aanvraagformulier sturen naar E. wonen@derondevenen.nl of per post naar Postbus 250, 3640 AG Mijdrecht.

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Wilt u uw woning tijdelijk verhuren? Informeer dan eerst bij uw hypotheekverstrekker of deze akkoord gaat met tijdelijke verhuur. Daarna kunt u op zoek naar een geschikte huurder. Met deze huurder maakt u afspraken over de hoogte van de huur en de huurperiode. Hebt u dit geregeld, dan kunt u het aanvraagformulier voor tijdelijke verhuur downloaden. Na invulling dient u dit bij de gemeente in. De gemeente beoordeelt uw aanvraag en verleent de vergunning. Met deze vergunning kunt u zelf een tijdelijk huurcontract opstellen met de huurder.

U kunt geen bezwaar en beroep indienen tegen de beslissing van de gemeente.

U deelt persoonsgegevens met ons. Wij gaan daar zorgvuldig mee om. U leest er meer over in onze privacyverklaring en privacyrechten.